Ciasto ze szpinakiem i truskawkami – zaskakując i efektowne

Ciasto ze szpinakiem i truskawkami
Źródło: GettyImages

Składniki

Składniki na ciasto

  • 120 g Świeży szpinak
  • 185 Olej
  • 4 sztuki Jajko
  • 250 g Cukier
  • 360 g Mąka krupczatka
  • 450 g Truskawki
  • 2 opakowania Galaretka truskawkowa
  • 2 opakowania galaretka pomarańczowa
  • 660 g Śmietana kremówka 36%
  • 2 łyżeczki Proszek do pieczenia

Przygotowanie

  1. 1

    Pierwszy krok to zrobienie szpinakowego biszkoptu. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C, a blachę wykładamy papierem do pieczenia.

  2. 2

    Szpinak blanszujemy i blendujemy z dodatkiem oleju. Równolegle osobno miksujemy jajka z 220 g cukru. Do tej masy dodajemy szpinak z olejem cały czas miksując.

  3. 3

    Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dosypujemy do masy. Miksujemy całość do momentu połączenia się wszystkich składników.

  4. 4

    Wylewamy masę szpinakową na blachę i pieczemy przez mniej więcej 40 minut. Kiedy biszkopt się upiecze, studzimy go.

  5. 5

    Bierzemy się za przygotowanie galaretek. Rozpuszczamy dwa opakowania galaretki pomarańczowej w 400 ml gorącej wody, a dwóch torebek smaku truskawkowego w 600 ml gorącej wody i czekamy aż się ostudzą.

  6. 6

    Kolejny krok, to przygotowanie masy śmietankowej. W tym celu z 30 g cukru ubijamy mikserem śmietankę. Do tężejącej galaretki truskawkowej dodajemy trzy łyżki ubitej masy i mieszamy. Do masy śmietanowej dodajemy nielejącą się galaretkę pomarańczową i krótko mieszamy.

  7. 7

    Ostudzony biszkopt przekrajamy na dwie połowy i smarujemy jeden blat kremem śmietankowym, po czym wstawiamy do lodówki na dłuższą chwilę.

  8. 8

    Kiedy masa się utrwali wykładamy na nią umyte i pokrojone na mniejsze kawałki truskawki, a następnie wlewamy na nie nielejącą się galaretkę truskawkową i wstawiamy ciasto do lodówki. Na jak długo? Póki galaretka nie stężeje.

  9. 9

    Zastygłą galaretkę smarujemy pozostałą masą śmietankową, a biszkopt kruszymy i układamy jako górną warstwę. Ciasto ponownie ląduje w lodówce na kilka godzin, po czym ciasto ze szpinakiem i truskawkami jest gotowe do jedzenia.

    Zobacz także:

     

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też