Najlepszy przepis na najprostszą szarlotkę sypaną

Szarlotka sypana
Źródło: GettyImages

Składniki

Szarlotka sypana

  • 1.5 kg Jabłko
  • 160 g Masło
  • 160 g Mąka pszenna
  • 160 g Cukier
  • 180 g Kasza manna
  • 1 opakowanie Cukier wanilinowy
  • 1.5 łyżeczka Proszek do pieczenia
  • 1 łyżeczka Mielony cynamon
  • 30 g Cukier puder

Przygotowanie

  1. 1

    Piekarnik nagrzej do 170 st. C.

  2. 2

    Masło włóż do zamrażarki.

  3. 3

    Obierz jabłka i pozbądź się gniazd nasiennych. Następnie zetrzyj je na tarce o grubych oczkach i przełóż do miski. Do startych owoców dodaj cynamon i cukier wanilinowy, a następnie starannie wymieszaj.

  4. 4

    Mąkę, kaszę mannę, cukier i proszek do pieczenia starannie wymieszaj i podziel na równe 3 porcje.

  5. 5

    Boki tortownicy o średnicy 23 cm posmaruj masłem, a dół formy wyłóż papierem do pieczenia.

  6. 6

    Wysyp pierwszą część suchych składników na dno formy, tak, aby pokrywały jak najdokładniej spód tortownicy. W razie potrzeby kruche ciasto wyrównaj za pomocą szpatułki do tortów.

  7. 7

    Następnie nałóż połowę wcześniej startych jabłek i wysyp drugą warstwę sypkich składników. Kolejną porcję stanowią ponownie starte jabłka, na które wysypać należy trzecią porcję sypkich składników.

  8. 8

    Na górę ciasta zetrzyj na tarce o grubych oczkach wyciągnięte z zamrażarki masło, tak aby w miarę równo pokrywało całą powierzchnię.

  9. 9

    Formę do pieczenia umieść w nagrzanym piekarniku i piecz przez 55 minut. Po tym czasie wyciągnij szarlotkę sypaną z piekarnika i odstaw do przestudzenia.

  10. 10

    Wystudzone ciasto oprósz delikatnie cukrem pudrem. Szarlotka sypana doskonale smakuje podana z lodami waniliowymi i sosem czekoladowym.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też