Smażony makaron po chińsku — perfekcyjne danie kuchni azjatyckiej na twoim talerzu

Makaron po chińsku
Źródło: GettyImages

Składniki

Makaron po chińsku

  • 0.25 Sztuka Papryka
  • 120 g Makaron chow mein
  • 2 łyżeczki Olej sezamowy
  • 2 łyżki Posiekany szczypiorek
  • 200 g Filet z kurczaka
  • 1 sztuka Cebula czerwona
  • 2 łyżki Sos sojowy
  • 2 sztuki Jajko
  • 2 szklanek Posiekana kapusta pekińska
  • 0.5 Sztuka Marchew
  • 0.5 Sztuka Papryczka chili
  • 3 łyżki Olej rzepakowy
  • 0.5 Łyżeczka Biały pieprz

Przygotowanie

  1. 1

    Makaron chow mein ugotuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu, następnie go odcedź i przepłucz zimną wodą.

  2. 2

    Filet z piersi kurczaka starannie umyj, osusz kawałkiem ręcznika papierowego, oczyść z błon i pokrój w kostkę.

  3. 3

    Czosnek obierz z łupin i przeciśnij przez praskę.

  4. 4

    Cebulę obierz z łupin i pokrój w pióra.

  5. 5

    Kapustę pekińską umyj, osusz i pokrój w podłużne paski.

  6. 6

    Marchewkę obierz ze skórki i pokrój w słupki.

  7. 7

    Paprykę umyj, osusz, przekrój na połowę i wytnij gniazdo nasienne. Następnie pokrój warzywo w podłużne paski. 

  8. 8

    W woku rozgrzej olej rzepakowy. Następnie dodaj czosnek oraz cebulę, a gdy warzywa się zarumienią także kapustę pekińską, paprykę oraz marchewkę. Smaż składniki przez 2 minuty, po czym dodaj także kawałki kurczaka.

  9. 9

    Gdy kawałki kurczaka się zarumienią, przesuń warzywa wraz z mięsem na bok patelni, a do środka wbij jajka. Smaż składniki do chwili ścięcia jajek, po czym dopraw danie białym pieprzem mielonym oraz sosem sojowym. Na koniec dodaj makaron i ponownie wymieszaj potrawę.

  10. 10

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też