Cebularze, które uwielbiają wszyscy — tradycyjny przepis na kulinarną wizytówkę Lubelszczyzny
Cebularze to smakowite placki, które wielu osobom przypominają pizzę. Wypiek różni się jednak od włoskiego specjału — nadzienie tradycyjnych cebularzy składa się z dwóch charakterystycznych składników: tytułowej cebuli oraz maku. Specjał pochodzi z Lublina, a jego początki najczęściej datuje się na XIX w. Dziś zdradzamy, jak przygotować cebularze we własnym domu. Przepis nie jest skomplikowany.
Składniki
Cebularze — ciasto drożdżowe
- 500 g Mąka pszenna
- 1 łyżka Cukier
- 50 g Drożdże
- 1 sztuka Jajko
- 1 szklanki Ciepłe mleko
- 60 g Masło
- 2 łyżeczki Sól
Wypełnienie
- 3 łyżki Mak
- 2 łyżki Olej
- 2 sztuki Cebula
- 1 łyżeczka Sól
Przygotowanie
- 1
Cebule obierz z łupin, a następnie pokrój w dość grubą kostkę. Warzywo wrzuć do wrzątku i gotuj ok. 2 minuty. Zaraz potem odcedź kawałki cebuli i połącz je w słoiku, dodając olej, sól oraz mak. Mieszanką zamknij w szklanym naczyniu, a kiedy składniki nieco przestygną, umieść słoik w lodówce.
- 2
W międzyczasie przygotuj rozczyn. Drożdże świeże połącz z mąką pszenną (2 łyżki), odrobiną ciepłego mleka oraz cukrem. Całość wymieszaj i odłóż, by ciasto wyrosło.
- 3
Następnie w rondelku rozpuść masło i dodaj pozostałą część mleka.
- 4
Wyrośnięte ciasto drożdżowe połącz z ciepłą mieszanką mleka i roztopionego masła. Dodaj również pozostałą część mąki pszennej sól oraz jajko rozbełtane widelcem. Z podanych składników ugnieć ciasto — powinno być sprężyste. Następnie odłóż je w ciepłe miejsce na minimum godzinę, by wyrosło.
- 5
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C.
- 6
Przygotuj blachę do pieczenia. Spód oraz boki wysmaruj odrobiną oleju.
- 7
Po upływie wskazanego czasu drożdżowe ciasto na cebularze umieść na stolnicy i ugnieć rękoma, podsypując odrobiną mąki pszennej. Następnie podziel masa na 12-14 partii. Każdą z nich rozwałkuj, tworząc placuszek.
- 8
Placki drożdżowe przenieś na przygotowaną blachę. Następnie wysmaruj placuszki odrobiną rozbełtanego jajka, a na środek wyłóż przygotowaną wcześniej cebulę wraz z makiem. W takiej formie pozostaw cebularze na minimum 30 minut, żeby wyrosły.
- 9
Cebularze piecz przez 20 minut. Bułeczki w tym czasie powinny się apetycznie zarumienić.
Zobacz także:
Cebularze, czyli charakterystyczny okrągły placek z cebulą oraz makiem to wyrób, który uważany jest za symbol lubelszczyzny. Ciekawostką jest, że w 2007 r. specjał ten zapisany został na listę produktów tradycyjnych. Początek ich historii przypisuje się Żydom, którzy wypiekali cebularze pod nazwą “pletzel”. W XIX w. charakteryzowane placki sprzedawano na ulicach, wyciągając specjał z wiklinowych koszy.
Zobacz także: Piada, czyli włoskie placki bez dodatku drożdży. Wykonasz je bez użycia piekarnika
Jak zrobić domowe cebularze? Garść porad i wskazówek
Przygotowanie ulubionych bułeczek z cebulą i makiem nie jest trudną czynnością. Aby jednak placuszki wyszły takie, jak z najlepszej lubelskiej piekarni polecamy zapoznać się z kilkoma wskazówkami.
Nie jest tajemnicą, że sukces przepisu tkwi we właściwym przyrządzeniu wypełnienia drożdżowych placuszków. Cebulę i mak warto przygotować odpowiednio wcześnie. Osobiście polecamy przystąpić do szykowania farszu kilka godzin przed wyrabianiem ciasta. Niektórzy sugerują nawet, by zrobić to dobę czy nawet 2 dni wcześniej. Aby przygotować znakomite wypełnienie domowych cebularzy, wystarczy, że pokroisz cebule w kostkę, a następnie podgotujesz we wrzątku i odcedzisz. Dalej należy połączyć warzywo z makiem, solą i olejem, a zaraz potem przełożyć do słoika i umieścić w lodówce, pozostawiając w chłodzie na kilka godzin.
Następnie należy przygotować zaczyn, a gdy wyrośnie połączyć z pozostałymi składnikami na ciasto i wyrobić. Masę podziel na 12 kawałków i rozwałkuj. Teraz już wystarczy umieścić bułeczki na blasze, wysmarować rozmąconym jajkiem, a na ciasto nałożyć cebulę z makiem. Cebularze pieczemy przez 20 minut, w temperaturze 180 st. C.