Cebularze, które uwielbiają wszyscy — tradycyjny przepis na kulinarną wizytówkę Lubelszczyzny

Cebularze
Źródło: Shutterstock/dies-irae

Składniki

Cebularze — ciasto drożdżowe

  • 500 g Mąka pszenna
  • 1 łyżka Cukier
  • 50 g Drożdże
  • 1 sztuka Jajko
  • 1 szklanki Ciepłe mleko
  • 60 g Masło
  • 2 łyżeczki Sól

Wypełnienie

  • 3 łyżki Mak
  • 2 łyżki Olej
  • 2 sztuki Cebula
  • 1 łyżeczka Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Cebule obierz z łupin, a następnie pokrój w dość grubą kostkę. Warzywo wrzuć do wrzątku i gotuj ok. 2 minuty. Zaraz potem odcedź kawałki cebuli i połącz je w słoiku, dodając olej, sól oraz mak. Mieszanką zamknij w szklanym naczyniu, a kiedy składniki nieco przestygną, umieść słoik w lodówce.

  2. 2

    W międzyczasie przygotuj rozczyn. Drożdże świeże połącz z mąką pszenną (2 łyżki), odrobiną ciepłego mleka oraz cukrem. Całość wymieszaj i odłóż, by ciasto wyrosło.

  3. 3

    Następnie w rondelku rozpuść masło i dodaj pozostałą część mleka.

  4. 4

    Wyrośnięte ciasto drożdżowe połącz z ciepłą mieszanką mleka i roztopionego masła. Dodaj również pozostałą część mąki pszennej sól oraz jajko rozbełtane widelcem. Z podanych składników ugnieć ciasto — powinno być sprężyste. Następnie odłóż je w ciepłe miejsce na minimum godzinę, by wyrosło.

  5. 5

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C.

  6. 6

    Przygotuj blachę do pieczenia. Spód oraz boki wysmaruj odrobiną oleju. 

  7. 7

    Po upływie wskazanego czasu drożdżowe ciasto na cebularze umieść na stolnicy i ugnieć rękoma, podsypując odrobiną mąki pszennej. Następnie podziel masa na 12-14 partii. Każdą z nich rozwałkuj, tworząc placuszek.

  8. 8

    Placki drożdżowe przenieś na przygotowaną blachę. Następnie wysmaruj placuszki odrobiną rozbełtanego jajka, a na środek wyłóż przygotowaną wcześniej cebulę wraz z makiem. W takiej formie pozostaw cebularze na minimum 30 minut, żeby wyrosły.

  9. 9

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też