Jabłka pieczone z cynamonem – deser idealny dla dzieci i dorosłych
Jabłka pieczone z cynamonem, orzechami i czekoladą to idealny sposób na szybki i smaczny deser zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Pieczone jabłka są bardzo aromatyczne i delikatne, a do tego proste w przygotowaniu. Zobacz, jak zrobić rewelacyjne pieczone jabłka.
Składniki
Jabłka pieczone z cynamonem przepis:
- 4 sztuki Jabłko
- 4 łyżeczki Orzechy włoskie
- 4 łyżeczki Rodzynki
- 4 Szczypty Cynamon
- 4 kostki Czekolada
- 1 łyżka Masło
Przygotowanie
- 1
Jabłka umyj i wytrzyj. Odetnij górę jabłka tak, aby powstało coś na kształt czapeczki. Za pomocą łyżki stołowej lub do lodów ostrożnie wydrąż gniazda nasienne.
- 2
Do cukru dodaj cynamon i wymieszaj. Posyp środek jabłek cynamonowym cukrem.
- 3
Do środka dodaj porcję orzechów i rodzynek, na wierzch połóż czekoladę i odrobinę masła. Jabłka nakryj odciętą czapeczką.
- 4
Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Rozłóż jabłka luźno. Piecz owoce przez 40 minut. Podawaj na gorąco np. z gałką lodów waniliowych.
Zobacz także:
Jabłko pieczone z cynamonem - jakie jabłka wybrać?
Do pieczenia nadaje się każdy rodzaj jabłek. Wybór jabłek ma wpływ na smak, wygląd i konsystencję deseru. Najlepiej sięgnąć po jabłka czerwone, gdyż one komponują się na talerzu najlepiej. Gdy postawisz na jabłka kwaśne i twarde np. antonówkę, renetę lub szampiony musisz wydłużyć czas pieczenia o kilka minut. Kwaśne jabłka będą też bardziej intensywne w smaku, niż słodkie odmiany np. lobo, a krucha papierówka może się rozpaść w czasie długiego pieczenia. Niezależnie od tego, po jaką odmianę jabłek sięgniesz pamiętaj o tym, aby wybrać owoce o podobnym rozmiarze. Dzięki temu wszystkie będą upieczone w równym stopniu. Jabłka przeznaczone do pieczenia muszą być zdrowe i dojrzałe. Ważną rzeczą jest także samo przygotowanie jabłek do pieczenia. Nie śpiesz się wycinając gniazda nasienne, bo uszkodzone jabłko nie będzie tak smaczne, jak powinno.
Dla kogo pieczone jabłka?
Pieczone jabłka to doskonały pomysł na deser dla dzieci, jak i dorosłych oraz seniorów. Gotowe owoce są aromatyczne i miękkie co pozwala na komfortowe spożycie deseru. Jeśli z jakiegoś względu domownicy nie mogą spożywać cynamonu, pomiń ten składnik. Cukier można zastąpić miodem. Pieczone jabłka dobrze komponują się w towarzystwie lodów śmietankowych.
Dlaczego warto jeść jabłka?
Jabłka to bogactwo witamin i minerałów. Najzdrowsze są oczywiście jabłka surowe, ale także jabłka pieczone i gotowane dostarczą do organizmu wiele cennych witamin i minerałów. Te niedrogie owoce stanowią bogate źródło błonnika pokarmowego i antyoksydantów. W jabłkach znajdziemy witaminę C i E, witaminy z grupy B, a także beta-karoten, fosfor, magnez i żelazo. Regularne spożycie jabłek reguluje poziom cholesterolu we krwi, chroni przed rozwojem miażdżycy. Spożycie skórki oraz gniazd nasiennych wspiera poziom glukozy we krwi, dzięki temu pomagają leczyć cukrzycę.