Jabłka pieczone z cynamonem – deser idealny dla dzieci i dorosłych

Jabłka pieczone
Źródło: Shutterstock

Składniki

Jabłka pieczone z cynamonem przepis:

  • 4 sztuki Jabłko
  • 4 łyżeczki Orzechy włoskie
  • 4 łyżeczki Rodzynki
  • 4 Szczypty Cynamon
  • 4 kostki Czekolada
  • 1 łyżka Masło

Przygotowanie

  1. 1

    Jabłka umyj i wytrzyj. Odetnij górę jabłka tak, aby powstało coś na kształt czapeczki. Za pomocą łyżki stołowej lub do lodów ostrożnie wydrąż gniazda nasienne.

  2. 2

    Do cukru dodaj cynamon i wymieszaj. Posyp środek jabłek cynamonowym cukrem.

  3. 3

    Do środka dodaj porcję orzechów i rodzynek, na wierzch połóż czekoladę i odrobinę masła. Jabłka nakryj odciętą czapeczką.

  4. 4

    Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Rozłóż jabłka luźno. Piecz owoce przez 40 minut. Podawaj na gorąco np. z gałką lodów waniliowych.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też