Soczyste sakiewki z kurczaka, dobre na każdą okazję. Przepis jest prosty
Sakiewki z kurczaka to oryginalny pomysł na obiad dla całej rodziny. Jest to danie, które prezentuje się oraz smakuje znakomicie, dzięki czemu zarówno domownicy, jak i zgromadzeni goście z chęcią zajadają soczyste kawałki drobiu. Sakiewki z kurczaka to genialny sposób na urozmaicenie diety. Nadzienie wykonane z kaszy jaglanej stanowi wartościowy dodatek, który jest źródłem wielu cennych składników odżywczych.
Składniki
Sakiewki z kurczaka
- 60 g Ser pleśniowy
- 2 sztuki Pierś z kurczaka
- 2 łyżki Posiekany szczypiorek
- 0.5 Woreczek Kasza jaglana
- Pieprz czarny mielony
- Kurkuma
- Oliwa z oliwek
- Ostra papryka mielona
- Suszone oregano
- Sól
- Sok z cytryny
- Miód
Przygotowanie
- 1
Filety z piersi kurczaka starannie opłucz pod bieżącą wodą, a następnie osusz kawałkiem ręcznika papierowego. Oczyść mięso z pozostałości błonek i kostek. Następnie każdą pierś przekrój pionowo, aby otrzymać 2 równe kawałki. W każdej połówce wykonaj pionowe nacięcie wzdłuż filetu i rozchyl boki kurczaka, aby powiększyć powstałą sakiewkę. W tym celu możesz również wykonać wewnątrz kieszonki dodatkowe nacięcia.
- 2
Mięso dopraw solą, czarnym pieprzem mielonym, ostrą papryką w proszku oraz mieloną kurkumą. Skrop sakiewki z kurczaka oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny. Tak przygotowane filety umieść na co najmniej 30 minut w lodówce w celu zamarynowania.
- 3
Kaszę jaglaną ugotuj zgodnie z instrukcją zawartą na opakowaniu, a następnie odcedź i pozostaw do wystudzenia.
- 4
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C.
- 5
Ser pleśniowy drobno posiekaj.
- 6
Kaszę jaglaną umieść w misce, następnie dodaj 2 łyżki oliwy z oliwek, pokrojony ser pleśniowy, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/3 łyżeczki ostrej papryki oraz 2 łyżki posiekanego szczypiorku i starannie wymieszaj podane składniki.
- 7
Zamarynowane sakiewki z kurczaka napełnij farszem przygotowanym z kaszy jaglanej, a następnie ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- 8
Sakiewki z kurczaka włóż do nagrzanego piekarnika i piecz je przez 25 minut, a następnie wyciągnij je z kuchenki i pozostaw do delikatnego przestudzenia.
Gotowy przysmak smakuje wyśmienicie podany z pieczonymi ziemniaczkami oraz surówką z białej kapusty.
Zobacz także:
Sakiewki z kurczaka mimo fantastycznej prezencji, nie są daniem trudnym do przygotowania. Przysmak ten z łatwością wykonają nawet początkujący miłośnicy gotowania. Ponadto wszystkie składniki są ogólnodostępne i można je z łatwością zakupić w niemal każdym markecie. Jednak sakiewki z kurczaka pomimo dziecinnie prostego sposobu przyrządzania oraz wykorzystania wyłącznie podstawowych produktów, są recepturą, która zachwyci nawet najbardziej wymagających degustatorów.
Zobacz także: Polędwiczki z kurczaka w sosie serowym — niezastąpiony przepis na rodzinny obiad
Sakiewki z kurczaka — z czym je podawać?
Smakowite sakiewki z kurczaka polecamy zestawić z ulubionymi dodatkami. Rewelacyjnie sprawdzą się pieczone łódeczki ziemniaków, domowe frytki lub gładkie purée ziemniaczane. Nie można zapomnieć o akcencie warzywnym. Świetnym pomysłem będzie podanie obiadu razem z sałatką colesław czy inną surówką, lubianą przez domowników.
Jak urozmaicić podstawowy przepis na sakiewki z kurczaka? Najlepsze wskazówki
Sakiewki z kurczaka to receptura, która została starannie przemyślana i skomponowana. Wychodzimy jednak naprzeciw osobom, które szukają sposobów na podanie tego przysmaku w wyjątkowej odsłonie. Przepis na sakiewki z kurczaka można urozmaicić, dodając do nadzienia ulubione warzywa, takie jak np. czerwona papryka, por, cebula, czy pieczarki. Innym znakomitym sposobem na spersonalizowanie prezentowanego dania jest przygotowanie farszu z wykorzystaniem ulubionej kaszy. Może być to zarówno pęczak, kuskus, jak i kasza gryczana. Sposobności na udoskonalenie klasycznej wersji obiadu jest jednak znacznie więcej, dlatego mięsne kąski szybko nie znudzą się Twoim najbliższym.