Whisky Sour dla każdego! Przepis na wyjątkowy koktajl, dobry na każdą okazję

Whisky Sour
Źródło: GettyImages

Składniki

Whisky Sour

  • 20 ml Sok z cytryny
  • 10 ml syrop cukrowy
  • 40 ml Whisky

Przygotowanie

  1. 1

    Cytrynę sparz we wrzątku, a następnie osusz i przekrój na połowę. Wyciśnij z niej sok do miseczki, a jeżeli w naczyniu znalazły się pestki — wyciągnij je i wyrzuć. 

  2. 2

    Jeżeli nie posiadasz syropu cukrowego, wlej do miski 1 szklankę wrzącej wody oraz 1 szklankę cukru. Mieszaj składniki do chwili rozpuszczenia się kryształków cukru, po czym przelej syrop do butelki i pozostaw do wystudzenia.

  3. 3

    Do shakera wlej porcję soku cytrynowego, syropu cukrowego oraz whisky. Dodaj także kilka kostek lodu i energicznie potrząsaj składnikami, aby wszystkie komponenty dokładnie się ze sobą połączyły.

  4. 4

    Na koniec przelej zawartość shakera do szklanki z kostkami lodu. Drink jest gotowy do serwowania. Whisky Sour prezentuje się znakomicie w szklance przyozdobionej plasterkiem cytryny. 

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też