Tradycyjna sałatka z pora z przepisu mamy. Smak dzieciństwa na Twoim talerzu
Sałatka z pora to receptura, którą bez wątpienia pokochają wszyscy domownicy. Potrawa ta jest niezwykle wyrazista w smaku, co sprawia, że stanowi ona znakomity dodatek do wielu rozmaitych dań. Kolejnym atutem przekąski jest fakt, że sałatka z pora składa się wyłącznie z ogólnodostępnych składników, w które zaopatrzysz się w każdym markecie bez względu na porę roku.
Składniki
Sałatka z pora
- 4 łyżki Majonez
- 3 sztuki Ogórki konserwowe
- 0.5 Puszka Groszek konserwowy
- 1 sztuka Por
- 100 g Ser żółty
- 4 łyżki Kukurydza konserwowa
- 3 sztuki Jajko
- Pieprz czarny mielony
- Sól
Przygotowanie
- 1
Jajka włóż do garnka, a następnie zalej je zimną wodą. Naczynie postaw na palniku o średniej mocy, a gdy woda zacznie się gotować, zmień moc palnika na minimalną i zacznij odmierzać 7 minut. Po wskazanym czasie zdejmij garnek z kuchenki i napełnij naczynie z jajkami zimną wodą.
- 2
Gdy jaja wystygną obierz je ze skorupek, a następnie pokrój w kostkę.
- 3
Pora umyj, osusz, odkrój zieloną część, natomiast białą przekrój wzdłuż na połowę. Pokrój warzywo w cienkie półplasterki, a następnie umieść je na sicie i sparz wrzątkiem. Jeżeli preferujesz bardziej wyraziste potrawy, pomiń część ze sparzaniem i dodaj warzywo do sałatki od razu po krojeniu.
- 4
Ogórki konserwowe wyciągnij z zalewy, po czym pokrój je w drobną kostkę.
- 5
Groszek konserwowy oraz kukurydzę konserwową odsącz na sitku.
- 6
Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- 7
W misce umieść pora, jajka, ogórki, groszek konserwowy, kukurydzę konserwową oraz ser żółty. Następnie dodaj majonez i starannie wymieszaj wszystkie składniki. Na koniec dopraw danie do smaku solą oraz czarnym pieprzem mielonym.
Sałatka z pora smakuje znakomicie zajadana samodzielnie lub w towarzystwie świeżego pieczywa.
Zobacz także:
Sałatka z pora to rewelacyjny sposób na urozmaicenie domowego jadłospisu. W wielu domach przyrządzana była przez babcie, które wprowadziły tradycję szykowania przekąski do wszelakich posiłków. Jeżeli chcesz odtworzyć tradycyjny przepis na sałatkę z pora, koniecznie skorzystaj z naszej receptury. Tego smaku się nie zapomina!
Przyrządzenie dania jest niezwykle proste, a listę składników można dowolnie modyfikować, dopasowując ją do osobistych preferencji smakowych. Standardowa sałatka z pora to doskonały dodatek zarówno do śniadania, kolacji, jak i dań obiadowych. Ponadto przysmak ten można z łatwością spakować w pudełko lunchowe i zajadać się nim bez względu na czas i miejsce — w pracy, szkole czy pikniku, organizowanym na świeżym powietrzu.
Zobacz także: Sałatka z selera naciowego z przepisu babci. Ten smakołyk zawsze się udaje
Z czym serwować sałatkę z pora? Poznaj nasze sprawdzone zestawienia
Sałatka z pora to uniwersalne danie, które można zajadać samodzielnie lub jako uzupełnienie innych posiłków. Przepis ten smakuje rewelacyjnie podany z pieczonym, bądź duszonym mięsem, jednak można go także wykorzystać w formie urozmaicenia receptur wegetariańskich. Sałatka z pora sprawdzi się zatem fantastycznie jako wzbogacenie dań przyrządzanych na grillu — zarówno kiełbasek, fileta z piersi kurczaka, czy bardziej oryginalnych potraw, jak np. faszerowane pieczarki. Osoby, które nie dysponują większą ilością wolnego czasu lub preferują proste, nieskomplikowane posiłki, mogą zestawić porcję sałatki z lubianym pieczywem, a nawet zajadać specjał samodzielnie.
Smakoszom, poszukującym niezwykle sycącego pomysłu na lunch, proponujemy wzbogacić ten przepis w dodatek lubianego makaronu lub ryżu. Już tak prosta modyfikacja może sprawić, że sałatka z pora z pewnością zaspokoi głód na wiele godzin.