Tradycyjna sałatka z pora z przepisu mamy. Smak dzieciństwa na Twoim talerzu

Sałatka z pora
Źródło: GettyImages

Składniki

Sałatka z pora

  • 4 łyżki Majonez
  • 3 sztuki Ogórki konserwowe
  • 0.5 Puszka Groszek konserwowy
  • 1 sztuka Por
  • 100 g Ser żółty
  • 4 łyżki Kukurydza konserwowa
  • 3 sztuki Jajko
  • Pieprz czarny mielony
  • Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Jajka włóż do garnka, a następnie zalej je zimną wodą. Naczynie postaw na palniku o średniej mocy, a gdy woda zacznie się gotować, zmień moc palnika na minimalną i zacznij odmierzać 7 minut. Po wskazanym czasie zdejmij garnek z kuchenki i napełnij naczynie z jajkami zimną wodą.

  2. 2

    Gdy jaja wystygną obierz je ze skorupek, a następnie pokrój w kostkę.

  3. 3

    Pora umyj, osusz, odkrój zieloną część, natomiast białą przekrój wzdłuż na połowę. Pokrój warzywo w cienkie półplasterki, a następnie umieść je na sicie i sparz wrzątkiem. Jeżeli preferujesz bardziej wyraziste potrawy, pomiń część ze sparzaniem i dodaj warzywo do sałatki od razu po krojeniu.

  4. 4

    Ogórki konserwowe wyciągnij z zalewy, po czym pokrój je w drobną kostkę. 

  5. 5

    Groszek konserwowy oraz kukurydzę konserwową odsącz na sitku.

  6. 6

    Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

  7. 7

    W misce umieść pora, jajka, ogórki, groszek konserwowy, kukurydzę konserwową oraz ser żółty. Następnie dodaj majonez i starannie wymieszaj wszystkie składniki. Na koniec dopraw danie do smaku solą oraz czarnym pieprzem mielonym.

    Sałatka z pora smakuje znakomicie zajadana samodzielnie lub w towarzystwie świeżego pieczywa.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też