Sos borowikowy — prawdziwe arcydzieło wśród przepisów na sosy grzybowe
Receptura na smakowity sos borowikowy to prawdziwy skarb każdego miłośnika gotowania. Wszystkie osoby lubujące się w zbieraniu grzybów wiedzą, jaką wartość stanowi znalezienie okazałego borowika, w końcu określenie “szlachetny” nie wzięło się znikąd. Są to niewątpliwie jedne z najbardziej poszukiwanych darów lasu, ze względu na ich nich wspaniały smak, dostojny wygląd oraz wyrazisty zapach. Nikogo nie dziwi fakt, że Adam Mickiewicz w ”Panu Tadeuszu” nazwał go pułkownikiem wśród grzybów. Sos borowikowy to przepis, który koniecznie trzeba wypróbować we własnym domu. Raz przygotowany z pewnością stanie się częstym bywalcem na Twoim stole.
Składniki
Sos borowikowy
- 1 sztuka Cebula
- 500 g Borowiki
- 2 łyżki Masło klarowane
- 2 łyżki Śmietanka 36%
- Sól
- Pieprz czarny mielony
Przygotowanie
- 1
Borowiki umyj, używając wilgotnej ściereczki lub gąbki, a następnie pokrój każdy kapelusz na ok. 4-6 kawałków.
- 2
Cebulę obierz z łupin i pokrój w drobną kostkę.
- 3
Smaż borowiki do momentu odparowania wody i nabrania rumianego koloru. Następnie podsmażone grzyby przełóż na talerz.
- 4
Na tej samej patelni usmaż pokrojoną wcześniej cebulkę i smaż do chwili, w której się zeszkli, następnie dodaj borowiki i całość zalej słodką śmietanką.
- 5
Patelnię przykryj i duś sos przez ok. 5 minut. Po upływie wskazanego czasu sos borowikowy dopraw do smaku, posługując się solą oraz czarnym pieprzem mielonym.
Zobacz także:
Grzybowe dressingi należą do ulubionych dodatków większości z nas. Rewelacyjnie współgrają z większością składników, przez co można je łatwo łączyć z obiadowymi przepisami, jak i propozycjami na sycące kolacje. Do najczęściej przyrządzanych dressingów grzybowych należy zdecydowanie sos pieczarkowy. Aby do Twojego menu nie wkradła się monotonia, polecamy wzbogacić je w przepis na doskonały sos borowikowy.
Może on być wykorzystywany jako dodatek do wielu różnorodnych dań. Z pewnością, nawet jego niewielka ilość, odmieni wiele tradycyjnych potraw i nada im całkowicie nowego charakteru. Sos borowikowy to przepis, który z łatwością wykona nawet początkujący miłośnik gotowania, a smak tego grzybowego dipu można porównać do receptur pochodzących z najlepszych restauracji. Zaskocz swoich najbliższych ich ulubionymi potrawami w całkowicie nowej odsłonie. Aby to zrobić, wystarczy zapoznać się z poniższym przepisem na sos borowikowy.
Sos borowikowy — jak go przygotować?
Aby sos borowikowy smakował wyśmienicie, niezmiernie ważne jest wybranie grzybów zwartych oraz młodych. Okazy, które przybrały już zielono-oliwkowy kolor mogą charakteryzować się większą zawartością wody, przez co ich miąższ staje się bardziej gąbczasty, a dip zdecydowanie mniej aromatyczny. Podczas czyszczenia borowików, warto wykorzystać minimalną ilość wody, aby nie utracić ich jędrnej struktury. Należy pamiętać ponadto, aby grzyby dodać na patelnię dopiero w momencie, gdy masło będzie bardzo rozgrzane. Dzięki temu intensywność smaku sosu borowikowego znacznie się zwiększy.
Zobacz także: Sos kurkowy, jakiego jeszcze nie jadłeś. Przepis jest prosty
Z czym podawać sos borowikowy?
Sos borowikowy smakuje fantastycznie podany z ulubionym rodzajem makaronu. W takim przypadku warto dodać porcję startego sera oraz posiekaną natkę pietruszki. Doskonałym pomysłem będzie także serwowanie dipu grzybowego do pulpecików, mięsa pieczonego, a także duszonego. Z porcją klusek lub ziemniaków sos borowikowy będzie prawdziwym rarytasem dla wszystkich miłośników tradycyjnej kuchni. Dla osób, które lubią eksperymentować w kuchni, rekomendujemy połączenie sosu borowikowego z panierowanych kotletem schabowym. Gwarantujemy, że taki duet nikogo nie rozczaruje. Warto ponadto spróbować zestawić ten dip z plackami ziemniaczanymi lub domowymi gołąbkami.