Sos borowikowy — prawdziwe arcydzieło wśród przepisów na sosy grzybowe

Sos borowikowy
Źródło: StockFood

Składniki

Sos borowikowy

  • 1 sztuka Cebula
  • 500 g Borowiki
  • 2 łyżki Masło klarowane
  • 2 łyżki Śmietanka 36%
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Borowiki umyj, używając wilgotnej ściereczki lub gąbki, a następnie pokrój każdy kapelusz na ok. 4-6 kawałków.

  2. 2

    Cebulę obierz z łupin i pokrój w drobną kostkę. 

  3. 3

    Smaż borowiki do momentu odparowania wody i nabrania rumianego koloru. Następnie podsmażone grzyby przełóż na talerz.

  4. 4

    Na tej samej patelni usmaż pokrojoną wcześniej cebulkę i smaż do chwili, w której się zeszkli, następnie dodaj borowiki i całość zalej słodką śmietanką. 

  5. 5

    Patelnię przykryj i duś sos przez ok. 5 minut. Po upływie wskazanego czasu sos borowikowy dopraw do smaku, posługując się solą oraz czarnym pieprzem mielonym.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też