Soczysta ryba po grecku — oto najlepszy przepis

Ryba po grecku
Źródło: GettyImages

Składniki

Ryba po grecku

  • 500 g Marchew
  • 0.5 Szklanka Woda
  • 70 ml Olej rzepakowy
  • 700 g Filet rybny
  • 0.5 Szklanka Mąka pszenna
  • 4 łyżki Koncentrat pomidorowy
  • 1 sztuka Cebula
  • 300 g Pietruszka
  • 2 łyżeczki Sól
  • 3 ziarna Ziele angielskie
  • 2 sztuki Liście laurowe
  • 1 łyżeczka Oregano
  • 1 łyżeczka Słodka papryka czerwona
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Rybę opłucz pod zimną, bieżącą wodą, a następnie osusz przy pomocy ręcznika papierowego. Jeżeli filety są zbyt duże pokrój je na mniejsze kawałki. Każdy fragment ryby starannie oprósz solą, oregano oraz czarnym pieprzem mielonym.

  2. 2

    Filety rybne obtocz w mące z dwóch stron.

  3. 3

    Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju rzepakowego i gdy osiągnie pożądaną temperaturę, dodaj na nią kawałki ryby. Smaż filety z dwóch stron do osiągnięcia rumianego koloru, a gotowe kawałki układaj na talerzu wyłożonym ręcznikami papierowymi. 

  4. 4

    Marchewkę oraz pietruszkę obierz ze skórki i zetrzyj warzywa na tarce o grubych oczkach. 

  5. 5

    Cebulę obierz z łupin i pokrój w drobną kostkę. 

  6. 6

    Na patelni rozgrzej 4 łyżki oleju rzepakowego, następnie dodaj pokrojoną cebulę, a po 3 minutach także marchewkę z pietruszką. Dopraw warzywa zielem angielskim, liściem laurowym, słodką papryką mieloną oraz 1 łyżeczką soli. Następnie wlej 0,5 szklanki wody, zamieszaj i przykryj patelnię pokrywką. Warzywa duś przez 20 minut na minimalnej mocy palnika. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy i całość starannie wymieszaj. 

  7. 7

    Do wysokiego, najlepiej szklanego naczynia nałóż połowę duszonych warzyw, następnie kawałki ryby i pozostałe warzywa. Ryba po grecku jest już gotowa. Ten rarytas smakuje doskonale podany zarówno na ciepło, jak i zimno.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też