Krążki cebulowe — onion rings

Krążki cebulowe
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 3 sztuki Cebula
  • 200 g Mąka pszenna
  • 2 łyżeczki Sól
  • 1 łyżeczka Proszek do pieczenia
  • 1 łyżeczka Mielona papryka czerwona
  • 200 ml Woda gazowana
  • 250 g Bułka tarta
  • 500 ml Olej

Przygotowanie

  1. 1

    Butelkę wody gazowanej włóż do lodówki, żeby się schłodziła.

  2. 2

    Do dużej miski nalej wodę z kranu i połącz ją z solą. Następnie obierz cebule, pokrój je na krążki o grubości ok. 1 cm i namocz plastry w przygotowanej mieszaninie. Powinny moczyć się ok. 20 minut.

  3. 3

    Do oddzielnego naczynia wsyp 200 g mąki pszennej (najlepiej mąki typu 500). Dodaj papryczkę chili, sól oraz proszek do pieczenia i starannie wymieszaj suche składniki.

  4. 4

    Do suchych składników wlej schłodzoną wodę gazowaną i dokładnie zmiksuj masę, żeby stała się gładka.

  5. 5

    Krążki cebulowe panieruj najpierw w cieście, a później, obtaczając je w bułce tartej.

  6. 6

    Panierowane onion rings smaż w dużej ilości rozgrzanego oleju roślinnego. Można smażyć je we frytkownicy lub w głębokim garnku/patelni. Podczas smażenia nie zapomnij o obracaniu plastrów cebuli.

  7. 7

    Gotowe, złociste krążki cebulowe ułóż na ręczniku papierowym, żeby odsączyć nadmiar oleju. Przekąska doskonale smakuje podana z domowym sosem czosnkowym.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też