Zupa krem z pora

Zupa krem z pora
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 4 sztuki Por
  • 2 łodygi Seler naciowy
  • 2 ząbki Czosnek
  • 2 sztuki Ziemniaki
  • 750 ml Bulion warzywny
  • 50 ml Śmietana
  • Pieprz czarny mielony
  • Oliwa z oliwek

Przygotowanie

  1. 1

    Z pora usuń liście, obierz wierzchnią część i pokrój w cienkie plastry. Umyj seler i pokrój go na mniejsze kawałki. Następnie obierz czosnek i pokrój go na drobne kawałki lub zetrzyj na tarce. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.

  2. 2

    W większym garnku podgrzej odrobinę oliwy z oliwek i smaż na niej pokrojony w plastry por. Dodaj czosnek oraz ziemniaki. Całość dokładnie wymieszaj całość.

  3. 3

    Wszystkie składniki zalej bulionem warzywnym, dopraw pieprzem i gotuj ok. 25 minut — aż ziemniaki staną się miękkie.

  4. 4

    Następnie dodaj śmietanę i zblenduj zupę, tak, żeby uzyskać na gładką konsystencję. Zupę krem z pora podawaj na ciepło.

  5. 5

    Posiłek nadaje się dla dzieci już powyżej 6. miesiąca życia.

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też