Zupa krem z pora
Łatwe i szybkie przygotowanie, bogactwo witamin i pyszny smak — to doskonały opis tego kremowego dania. Sprawdź, jak przygotować pyszną zupę krem z pora.
Składniki
- 4 sztuki Por
- 2 łodygi Seler naciowy
- 2 ząbki Czosnek
- 2 sztuki Ziemniaki
- 750 ml Bulion warzywny
- 50 ml Śmietana
- Pieprz czarny mielony
- Oliwa z oliwek
Przygotowanie
- 1
Z pora usuń liście, obierz wierzchnią część i pokrój w cienkie plastry. Umyj seler i pokrój go na mniejsze kawałki. Następnie obierz czosnek i pokrój go na drobne kawałki lub zetrzyj na tarce. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
- 2
W większym garnku podgrzej odrobinę oliwy z oliwek i smaż na niej pokrojony w plastry por. Dodaj czosnek oraz ziemniaki. Całość dokładnie wymieszaj całość.
- 3
Wszystkie składniki zalej bulionem warzywnym, dopraw pieprzem i gotuj ok. 25 minut — aż ziemniaki staną się miękkie.
REKLAMA - 4
Następnie dodaj śmietanę i zblenduj zupę, tak, żeby uzyskać na gładką konsystencję. Zupę krem z pora podawaj na ciepło.
- 5
Posiłek nadaje się dla dzieci już powyżej 6. miesiąca życia.
Zobacz także: