Zapiekany ser kozi w panierce z migdałów
Masz ochotę na pyszną przekąskę? Wypróbuj ser kozi, zapiekany z migdałami i aromatycznymi przyprawami. To niezwykły pomysł na gorącą, rozpływającą się w ustach przystawkę, która zachwyci Twoich gości!
Składniki
- 2 plastry Ser kozi rolada
Sos
- 1 łyżeczka Starty imbir
- 1 łyżka Miód
- 1 łyżka Sok malinowy
- 4 łyżki Ocet balsamiczny
Panierka
- 1 Jajko
- 0.5 Filiżanka Mąka pszenna
- 0.5 Filiżanka Płatki migdałowe
- 2 łyżeczki Roztopione masło
- 1 łyżka Woda
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie
- 1
Przygotuj sos. Do małego garnka wlej ocet balsamiczny i dodaj do niego łyżeczkę startego imbiru. Po zagotowaniu składników wyłącz palnik i do garnka dodaj po łyżce soku malinowego oraz miodu. Całość starannie wymieszaj. Następnie sos przecedź przez sitko i uzyskany płyn przelej do garnka.
- 2
Kozi ser podziel na 2 plastry i przejdź do panierowania. Najpierw, obtocz go w mące, następnie w rozbełtanym jajku z dodatkiem 1 łyżki wody, a na końcu plastry sera obtocz w warstwie migdałowych płatków.
- 3
Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.
REKLAMA - 4
Panierowany kozi ser ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Możesz również wyłożyć go w naczyniu żaroodpornym. Serki dopraw solą oraz pieprzem, a następnie polej je roztopionym masłem.
- 5
Plastry sera wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj je przez 10 minut. Panierka powinna się delikatnie zarumienić.
- 6
Podgrzej przygotowany wcześniej sos. Gorący ser przełóż na talerze i polej aromatycznym sosem. Dla efektu wizualnego przystawkę udekoruj odrobiną owocu granatu listkami rozmarynu. Przekąskę możesz podawać jako sałatkę, układając na talerzu warstwę rukoli, następnie panierowany ser kozi, plastry gruszki i ziarenka granatu.
- 7
Zapiekany ser kozi w panierce z migdałami serwuj na gorąco.
Zobacz także: