Zapiekany ser kozi w panierce z migdałów

 Zapiekany ser kozi w panierce z migdałów
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 2 plastry Ser kozi rolada

Sos

  • 1 łyżeczka Starty imbir
  • 1 łyżka Miód
  • 1 łyżka Sok malinowy
  • 4 łyżki Ocet balsamiczny

Panierka

  • 1 Jajko
  • 0.5 Filiżanka Mąka pszenna
  • 0.5 Filiżanka Płatki migdałowe
  • 2 łyżeczki Roztopione masło
  • 1 łyżka Woda
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. 1

    Przygotuj sos. Do małego garnka wlej ocet balsamiczny i dodaj do niego łyżeczkę startego imbiru. Po zagotowaniu składników wyłącz palnik i do garnka dodaj po łyżce soku malinowego oraz miodu. Całość starannie wymieszaj. Następnie sos przecedź przez sitko i uzyskany płyn przelej do garnka.

  2. 2

    Kozi ser podziel na 2 plastry i przejdź do panierowania. Najpierw, obtocz go w mące, następnie w rozbełtanym jajku z dodatkiem 1 łyżki wody, a na końcu plastry sera obtocz w warstwie migdałowych płatków.

  3. 3

    Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.

  4. 4

    Panierowany kozi ser ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Możesz również wyłożyć go w naczyniu żaroodpornym. Serki dopraw solą oraz pieprzem, a następnie polej je roztopionym masłem.

  5. 5

    Plastry sera wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj je przez 10 minut. Panierka powinna się delikatnie zarumienić.

  6. 6

    Podgrzej przygotowany wcześniej sos. Gorący ser przełóż na talerze i polej aromatycznym sosem. Dla efektu wizualnego przystawkę udekoruj odrobiną owocu granatu listkami rozmarynu. Przekąskę możesz podawać jako sałatkę, układając na talerzu warstwę rukoli, następnie panierowany ser kozi, plastry gruszki i ziarenka granatu.

  7. 7

    Zapiekany ser kozi w panierce z migdałami serwuj na gorąco.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też