Pulpety w aromatycznym sosie kokosowym

 Pulpety w aromatycznym sosie kokosowym
Źródło: GettyImages

Składniki

Pulpety

  • 500 g Mięso mielone wołowe
  • 1 Cebula
  • 2 ząbki Czosnek
  • 4 łyżki Bułka tarta
  • 3 ml Mleko
  • Płatki chilli
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony
  • Oliwa z oliwek

Sos kokosowy

  • 1 puszka Mleko kokosowe
  • 500 ml Bulion wołowy
  • 1 sztuka Świeży imbir
  • 1 łyżeczka Mielona kolendra
  • 3 sztuki Kardamon
  • 1 łyżeczka Kurkuma
  • 0.25 Łyżeczka Chili mielone
  • 0.5 Łyżeczka Mielony cynamon
  • 1 łyżeczka Skórka z cytryny
  • Sok z cytryny

Przygotowanie

  1. 1

    Drobno posiekaną cebulę i czosnek podsmaż na patelni z rozgrzanym olejem. Dodaj sól, czarny pieprz, chili i smaż do miękkości.

  2. 2

    Do miski z mielonym mięsem wrzucamy usmażone wcześniej cebulę i czosnek i razem z bułką tartą i mlekiem stwórz mieszankę, z której w dłoniach uformuj kulki wielkości piłki golfowej.

  3. 3

    Następnie pulpety smaż na rozgrzanym oleju na patelni z każdej strony, aż do uzyskania złotego koloru.

  4. 4

    Zmniejsz płomień, rozłóż pulpety wzdłuż krawędzie patelni i podczas pieczenia dodaj przyprawy na środek patelni: kolendrę, pokruszony kardamon, mieloną kurkumę, cynamon, chili, startą skórkę cytrusów i starty imbir.

  5. 5

    Przyprawy podsmażaj przez minutę, a następnie wszystko zalej bulionem i mlekiem kokosowym. Gotuj przez ok. 10-15 minut.

  6. 6

    Na koniec sos dopraw sokiem z cytrusów i zdejmij z ognia.

  7. 7

    Pulpety w aromatycznym sosie kokosowym gotowe! Podawaj je solo lub z gotowanym ryżem.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też