Focaccia z pomidorkami koktajlowymi i oliwą

Focaccia z pomidorkami
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 500 g Mąka krupczatka
  • 1.5 łyżeczka Sól
  • 1 łyżeczka Drożdże
  • 400 ml Woda
  • 400 g Pomidory koktajlowe
  • 3 łyżeczki Oliwa ekstra vergine
  • 2 łyżeczki Oregano
  • 1 szczypta Sól morska
  • 4 łyżki Bułka tarta

Przygotowanie

  1. 1

    W dużej misce zmieszaj ze sobą mąkę krupczatkę, sól i drożdże instant. Do suchych składników wlewaj zimną wodę — rób to partiami, mieszając wymienione elementy, aż do ich połączenia się. Następnie zacznij wyrabiać ciasto (nie powinno to trwać więcej niż 60 sekund). Po tym czasie na cieście rozsmaruj równomiernie 1 łyżkę oliwy, zakryj je ściereczką i pozostaw w lodówce. Aby przepis okazał się sukcesem, a ciasto znacznie powiększyło swoje rozmiary, warto pozostawić je w chłodnym miejscu przez +/- 24 godz.

  2. 2

    Na stolnicę lub czysty blat wysyp odrobinę mąki i rozwałkuj ciasto na cienki placek. Następnie rozciągnij je łagodnie w rękach.

  3. 3

    Formę (25 x 36) posmaruj oliwą z oliwek, po czym wsyp do niej odrobinę bułki tartej. Jej nadmiar wyczep do kosza. Dzięki takiemu trikowi focaccia nie przywrze do formy.

  4. 4

    Zrobione i odpowiednio uformowane wcześniej ciasto wsadź do brytfanki. Rozłóż je w taki sposób, żeby zajmowało każdy róg.

  5. 5

    Pomidorki koktajlowe pokrój na połówki.

  6. 6

    Na wierzch ciasta ułóż kawałki pomidorów (miąższem ku górze), polej je oliwą (ok. 3 łyżek) i posyp oregano. W takiej formie ciasto na focaccię powinno odczekać jeszcze ok. 60 minut.

  7. 7

    Piekarnik rozgrzej do temperatury 230 st. C.

  8. 8

    Po godzinie focaccię wsadź do piekarnika i piecz przez ok. 30 minut. Gotowe!

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też