Focaccia z pomidorkami koktajlowymi i oliwą
Focaccia z pomidorkami to pomysł na wyborny poczęstunek. Pysznie smakuje zaraz po wyciągnięciu z piekarnika, ale możesz podawać ją również w formie zimnej przekąski, w towarzystwie domowego sosu czosnkowego.
Składniki
- 500 g Mąka krupczatka
- 1.5 łyżeczka Sól
- 1 łyżeczka Drożdże
- 400 ml Woda
- 400 g Pomidory koktajlowe
- 3 łyżeczki Oliwa ekstra vergine
- 2 łyżeczki Oregano
- 1 szczypta Sól morska
- 4 łyżki Bułka tarta
Przygotowanie
- 1
W dużej misce zmieszaj ze sobą mąkę krupczatkę, sól i drożdże instant. Do suchych składników wlewaj zimną wodę — rób to partiami, mieszając wymienione elementy, aż do ich połączenia się. Następnie zacznij wyrabiać ciasto (nie powinno to trwać więcej niż 60 sekund). Po tym czasie na cieście rozsmaruj równomiernie 1 łyżkę oliwy, zakryj je ściereczką i pozostaw w lodówce. Aby przepis okazał się sukcesem, a ciasto znacznie powiększyło swoje rozmiary, warto pozostawić je w chłodnym miejscu przez +/- 24 godz.
- 2
Na stolnicę lub czysty blat wysyp odrobinę mąki i rozwałkuj ciasto na cienki placek. Następnie rozciągnij je łagodnie w rękach.
- 3
Formę (25 x 36) posmaruj oliwą z oliwek, po czym wsyp do niej odrobinę bułki tartej. Jej nadmiar wyczep do kosza. Dzięki takiemu trikowi focaccia nie przywrze do formy.
REKLAMA - 4
Zrobione i odpowiednio uformowane wcześniej ciasto wsadź do brytfanki. Rozłóż je w taki sposób, żeby zajmowało każdy róg.
- 5
Pomidorki koktajlowe pokrój na połówki.
- 6
Na wierzch ciasta ułóż kawałki pomidorów (miąższem ku górze), polej je oliwą (ok. 3 łyżek) i posyp oregano. W takiej formie ciasto na focaccię powinno odczekać jeszcze ok. 60 minut.
- 7
Piekarnik rozgrzej do temperatury 230 st. C.
- 8
Po godzinie focaccię wsadź do piekarnika i piecz przez ok. 30 minut. Gotowe!
Zobacz także: