Chrupiąca kukurydza z grilla — sprawdź, jak przygotować oryginalną przekąskę z rusztu

Kukurydza z grilla
Źródło: GettyImages

Składniki

Kukurydza z grilla

  • 4 sztuki Kolba kukurydzy
  • 4 łyżki Masło
  • 1 pęczek Natka pietruszki
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Oderwij zewnętrzne liście kukurydzy i usuń wszystkie włókna. Pamiętaj, aby pozostawić liście najbliżej otaczające kolbę

  2. 2

    Kolby kukurydzy umyj, odsuń na chwilę liście i posyp ziarna solą, po czym ponownie okryj kukurydzę liśćmi.

  3. 3

    Ułóż kukurydzę na ruszcie na średnio rozgrzanym grillu elektrycznym. Średni czas grillowania wynosi 20 minut. W połowie pieczenia odwiń liście, w celu umożliwienia zarumienienia ziaren.

  4. 4

    Oderwij liście pietruszki i drobno je posiekaj. Wymieszaj z miękkim masłem i odrobiną soli.

  5. 5

    Gotową kukurydzę ściągnij z rusztu.

  6. 6

    Kukurydzę z grilla podawaj z dodatkiem przygotowanego masła pietruszkowego.

     

    Wypróbuj także przepis na pieczarki z grilla.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też