Wuzetka

Wuzetka
Źródło: GettyImages

Składniki

Kakaowy biszkopt

  • 1 szklanki Mąka pszenna
  • 110 g Mąka ziemniaczana
  • 8 Jajko
  • 1 szklanki Drobny cukier
  • 2 łyżeczki Proszek do pieczenia
  • 33 g Kakao
  • 0.5 Szklanka Olej rzepakowy
  • 1 szczypta Sól

Masa śmietanowa

  • 2 łyżeczki Żelatyna
  • 850 ml Śmietana 30%
  • 2 łyżki Cukier puder
  • 1 łyżka Sok z cytryny
  • 1 słoik Konfitura porzeczkowa

Polewa czekoladowa

  • 100 g Gorzka czekolada
  • 100 ml Śmietana 30%

Przygotowanie

  1. 1

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 170 st. C i wyłóż blachę papierem do pieczenia (wymiary 36x24).

  2. 2

    Kakaowy biszkopt: w jednej misce umieść suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia i kakao). Jajka wyciągnij wcześniej z lodówki, a kiedy się ocieplą, oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywny, lśniący puch, dodając do nich odrobinę soli. Pod koniec ubijania do białej dodaj drobny cukier. Po 3 minutach miksowania zacznij dodawać po jednym żółtku. Zmniejsz obroty miksera i stopniowo wlewaj do masy olej rzepakowy. Następnie do ciasta dodaj mieszankę suchych składników. Przygotowane ciasto kakaowe przełóż na blachę i piecz ok. 40 minut.

  3. 3

    Masa śmietanowa: ubij śmietanę 30%, a kiedy stanie się sztywna, dodaj do niej cukier puder. Następnie do szklanki dodaj łyżkę wody, sok wyciśnięty z cytryny oraz żelatynę. Dokładnie wymieszaj składniki i odłóż je na kilka minut, by mieszanka odpowiednie napęczniała. Po chwili umieść szklankę z żelatyną w mikrofalówce, żeby się rozpuściła (nie może się zagotować!). Do ubitej śmietany z cukrem dodaj rozpuszczoną żelatynę i wymieszaj całość, użuwaj na niskich obrotach miksera.

  4. 4

    Upieczony i wystudzony biszkopt kakaowy przekrój wzdłuż, tworząc z niego dwa placki. Na pierwszym blacie rozsmaruj warstwę konfitury porzeczkowej (lub innej, kwaskowej konfitury) i wyłóż na nią masę śmietanową. Po wyrównaniu kremowej powierzchni, na masę nałóż drugi biszkopt. Tak przygotowaną wuzetkę umieść w lodówce

  5. 5

    Przygotuj polewę czekoladową. Podgrzej śmietankę, a następnie wlej ją do naczynia z pokruszonymi kawałkami gorzkiej czekolady. Przykryj wierzch miseczki, a po kilku minutach wymieszaj składniki, żeby utworzyły jednolitą konsystencję.

  6. 6

    Wuzetka już prawie gotowa. Teraz wystarczy wyłożyć polewę czekoladową na wierzch ciasta i starannie ją wyrównać. Opcjonalnie można także nałożyć na ciasto kleksy z bitej śmietany — do ich precyzyjnego wyciśnięcia posłuży rękaw cukierniczy. Przed skosztowaniem, wuzetka powinna chłodzić się w lodówce przez kilka godzin.

     

    Wypróbuj także przepis na napoleonkę.

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też