Tortilla z kurczakiem na ciepło doskonała dla całej rodziny

Tortilla z kurczakiem
Źródło: StockFood

Składniki

Tortilla z kurczakiem na ciepło

  • 350 g Filet z kurczaka
  • 200 g Pieczarki
  • 6 sztuk Pomidory suszone
  • 3 łyżki Kukurydza konserwowa
  • 150 g Mozzarella starta
  • 2 ząbki Czosnek
  • 0.25 Główka Kapusta czerwona
  • 0.5 Łyżeczka Przyprawa do gyrosa
  • 4 sztuki Placki tortilli

Przygotowanie

  1. 1

    Kurczaka starannie umyj, oczyść i pokrój na małe kawałki. Mięso wrzuć na rozgrzaną patelnię z olejem i smaż wraz z przyprawami (przyprawą gyros i czosnkiem przeciśniętym przez praskę).

  2. 2

    W międzyczasie oczyść i pokrój pieczarki, a kiedy kurczak ładnie się zarumieni, dodaj je na patelnię. Następnie do składników dorzuć pokrojone kawałki suszonych pomidorów i duś ok. 3-5 minut, mieszając zawartość patelni. 

  3. 3

    Pokrój drobno czerwoną kapustę i wrzuć ją na patelnię. Następnie dodaj 3 łyżki kukurydzy konserwowej, wymieszaj składniki na farsz i smaż jeszcze przez 5 minut. Na koniec całość dopraw według własnych preferencji smakowych, dodając sól oraz pieprz.

  4. 4

    Przygotuj placki tortilli (do przepisu sprawdzą się zarówno placki pełnoziarniste, jak i pszenne). Na każdego połóż porcję przygotowanego farszu, a wierzch posyp startą mozzarellą. 

  5. 5

    Tortillę z kurczakiem na ciepło zawiń w rulon, podwijając jej górną część oraz spód wrapów. Staranne uformowanie przekąski sprawi, że farsz nie wysypie się ze środka podczas opiekania tortilli.

  6. 6

    Przygotowane wrapy umieść na gorącej patelni grillowej lub opiekaczu. Smaż z obu stron, żeby tortille z kurczakiem na ciepło apetycznie się zarumieniły. Przekąskę polecamy podawać zaraz po przyrządzeniu — gorąca smakuje najlepiej. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też