10-minutowy przepis na puchowe pancake z bananem

Pancake z bananem
Źródło: GettyImages

Składniki

Pancake z bananem

  • 2 sztuki Banan
  • 0.5 Łyżeczka Soda oczyszczona
  • 0.5 Szklanka Mąka orkiszowa
  • 2 sztuki Jajko
  • Olej rzepakowy

Przygotowanie

  1. 1

    Białka oddziel starannie od żółtek i umieść je w osobnych miseczkach.

  2. 2

    1 banana obierz ze skórki, po czym zblenduj go na gładki krem. Następnie dodaj owoc do naczynia z żółtkami i miksuj składniki do chwili otrzymania jasnej i puszystej masy. Następnie dodaj mąkę orkiszową oraz sodę oczyszczoną i ponownie mieszaj składniki, aż do chwili otrzymania jednolitego ciasta bez grudek.

  3. 3

    Białka ubij za pomocą miksera na sztywną pianę. Następnie dodaj ją do masy bananowo-jajecznej i delikatnie wymieszaj komponenty.

  4. 4

    Obierz drugiego banana i pokrój go w plasterki.

  5. 5

    Rozgrzej nieprzywierającą patelnię na palniku o średniej mocy. Następnie posmaruj naczynie niewielką ilością oleju rzepakowego. 

  6. 6

    Z przygotowanego ciasta naleśnikowego patelni formuj okrągłe placuszki, a na wierzchu każdego placka układaj plasterki banana. Smaż pancake z bananem z dwóch stron pod przykryciem. Gdy się zarumienią, przełóż je na talerz i serwuj placuszki po przestudzeniu.

     

    Pancake z bananem smakują znakomicie podane z masłem orzechowym.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też