Najsmaczniejszy kalafior w panierce. Jego smak Cię zaskoczy
Kalafior w panierce to pozycja obowiązkowa, która powinna znaleźć się na letnim stole. Stanowi on idealną propozycję na obiad, który zawsze zachwyca całą rodzinę. Łatwość wykonania oraz zestawiania przekąski z wieloma dodatkami sprawia, że kalafior w panierce jest atrakcyjną formą przysmaku. Dla wielu osób to także jeden ze smakołyków zajadanych w dzieciństwie. Smakowite i chrupiące kąski kalafiora zanurzonego w panierce to także zakąska, po którą chętnie sięgają również dorośli.
Składniki
Kalafior w panierce
- 0.5 Szklanka Bułka tarta
- 2 łyżki Oliwa z oliwek
- 1 sztuka Kalafior
- 1 łyżeczka Słodka papryka czerwona
- 2 sztuki Jajko
- 1 łyżeczka Kurkuma
- Sól
- Pieprz czarny mielony
Przygotowanie
- 1
Kalafior obierz z zewnętrznych liści i podziel go na mniejsze różyczki, oddzielając jego głąb, który nie będzie potrzebny w przepisie.
- 2
Zagotuj 4 l wody w garnku, a następnie dodaj do niej 0,5 łyżeczki soli. Gdy woda będzie wrzała, wrzuć do niej różyczki kalafiora i gotuj przez 7 minut. Po tym czasie odcedź je i odstaw do przestudzenia.
- 3
Do miseczki wbij 2 jajka, dopraw 1 szczyptą czarnego pieprzu mielonego i rozbełtaj delikatnie widelcem. W drugim naczyniu umieść bułkę tartą, do której dodaj słodką paprykę oraz kurkumę i wymieszaj.
- 4
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek.
- 5
Różyczki ugotowanego kalafiora obtocz kolejno w rozbełtanym jajku i bułce tartej.
- 6
Panierowane różyczki z kalafiora układaj na rozgrzanej patelni i smaż je z każdej strony na złoty kolor.
Zobacz także:
Przepis na kalafior w panierce stanowi wyśmienite danie, które największą popularnością cieszy się podczas sezonu wakacyjnego. Receptura jest niezwykle prosta — wystarczy kilka ogólnodostępnych składników i wraz z najbliższymi można cieszyć się smakowitym posiłkiem. Poniżej przedstawiamy wam sprawdzony i pyszny przepis, który zawsze się udaje. Koniecznie przygotuj kalafior w panierce i ciesz się niezapomnianym smakiem.
Z czym podawać kalafior w panierce?
Kalafior w panierce to doskonała propozycja na obiad. Smakuje wyśmienicie zestawiony z dodatkiem młodych ziemniaków i jajkiem sadzonym. Może być on również serwowany z porcją ryżu i ulubionym kawałkiem mięsa, jak na przykład grillowany filet z piersi kurczaka. Nie zapominajmy o dipach i domowych sosach, które urozmaicają smak wielu przekąsek. Kalafior w panierce można podawać z dodatkiem sosu ziołowo-jogurtowego lub czosnkowego. Polecamy także zestawianie smakołyku z innymi dodatkami. W kuchni ogranicza nas jedynie wyobraźnia i… zawartość lodówki.
Kalafior w cieście może również stanowić pomysł na małe co nieco — w takim przypadku ten przepyszny przepis warto przyrządzić ze startym serem żółtym, który apetycznie roztopi się na gorących kąskach panierowanego kalafiora.
Zobacz także: Kalafior pieczony w sosie miodowo-czosnkowym
Kalafior w panierce — wartości odżywcze
Kalafior w panierce to źródło błonnika pokarmowego oraz wielu związków mineralnych. Zawiera on niemałe pokłady potasu, wapnia i magnezu, a także żelaza, miedzi oraz witamin z grupy B. Jak większość warzyw kalafior jest niskokaloryczny i odznacza się niskim indeksem glikemicznym, co jest ważne zwłaszcza w przypadku diabetyków i osób dbających o zdrowie. Zawarte w nim substancje wykazują działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne oraz przeciwbakteryjne. Spożywanie kalafiora w panierce może się również okazać pomocne dla osób narzekających na uporczywe zaparcia. Warto zwrócić uwagę na osoby z chorobami tarczycy, ponieważ w niektórych sytuacjach spożycie kalafiora powinno zostać ograniczane.