Najsmaczniejszy kalafior w panierce. Jego smak Cię zaskoczy

Kalafior w panierce
Źródło: GettyImages

Składniki

Kalafior w panierce

  • 0.5 Szklanka Bułka tarta
  • 2 łyżki Oliwa z oliwek
  • 1 sztuka Kalafior
  • 1 łyżeczka Słodka papryka czerwona
  • 2 sztuki Jajko
  • 1 łyżeczka Kurkuma
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Kalafior obierz z zewnętrznych liści i podziel go na mniejsze różyczki, oddzielając jego głąb, który nie będzie potrzebny w przepisie. 

  2. 2

    Zagotuj 4 l wody w garnku, a następnie dodaj do niej 0,5 łyżeczki soli. Gdy woda będzie wrzała, wrzuć do niej różyczki kalafiora i gotuj przez 7 minut. Po tym czasie odcedź je i odstaw do przestudzenia.

  3. 3

    Do miseczki wbij 2 jajka, dopraw 1 szczyptą czarnego pieprzu mielonego i rozbełtaj delikatnie widelcem. W drugim naczyniu umieść bułkę tartą, do której dodaj słodką paprykę oraz kurkumę i wymieszaj.

  4. 4

    Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek.

  5. 5

    Różyczki ugotowanego kalafiora obtocz kolejno w rozbełtanym jajku i bułce tartej.

  6. 6

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też