Kaszotto z pieczarkami — znakomity przepis na wegański posiłek

Kaszotto z pieczarkami
Źródło: GettyImages

Składniki

Kaszotto z pieczarkami

  • 500 g Pieczarki
  • 100 g Świeży szpinak
  • 1200 ml Bulion warzywny
  • 2 szklanek Kasza gryczana
  • 5 sztuk Pomidory suszone
  • 2 sztuki Cebula
  • 2 puszki Gotowana ciecierzyca
  • Sól
  • 2 łyżki Olej
  • 1 łyżka Wędzona papryka

Przygotowanie

  1. 1

    Obierz 2 cebule i pokrój je na drobne kawałki. Następnie podsmaż na odrobienie oleju, aż cebula nabierze złotego koloru. Do podsmażenia cebulki możesz wykorzystać olej roślinny lub olej z suszonych pomidorów.

  2. 2

    Oczyść pieczarki i pokrój je w cienkie plastry. Po zeszkleniu cebuli dodaj do niej kawałki pieczarek i smaż razem na średniej mocy palnika.

  3. 3

    Po upływie kilku minut do pieczarek i cebuli dodaj suchą kaszę gryczaną. Całość zalej bulionem warzywnym i przypraw wędzoną papryką w proszku oraz odrobiną soli. Gotowanie kaszotto z pieczarkami kontynuuj, aż do zmiękczenia składników.

  4. 4

    W międzyczasie odcedź ciecierzycę z zalewy, jednak nie pozbywaj się odlanego płynu. ½ zalewy przelej do malaksera i połącz z suszonymi pomidorami. Do składników dodaj również czosnek i sól, a całość zmiksuj na jednolitą masę. Ostatecznie powinna ona przypominać konsystencją pastę. Aby taką uzyskać, do masy dolej jeszcze odrobinę zalewy z ciecierzycy.

  5. 5

    Do miękkiej kaszy dodaj ciecierzycę i starannie wymieszaj kaszotto z pieczarkami. Na koniec dodaj świeży szpinak i mieszaj danie, aż do momentu jego zagotowania. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też