Kaszotto z pieczarkami — znakomity przepis na wegański posiłek
Kaszotto z pieczarkami to specjał, który pokochają entuzjaści tradycyjnego risotto. Danie to jest równie kremowe i pożywne, a właściwości kaszy gryczanej oraz pozostałych składników tworzących posiłek — nieocenione. Kaszotto z pieczarkami wykonane z poniższego przepisu jest wegańską recepturą, dlatego bez obaw może być serwowane osobom, które odrzuciły ze swojej diety mięso oraz wszystkie produkty odzwierzęce.
Składniki
Kaszotto z pieczarkami
- 500 g Pieczarki
- 100 g Świeży szpinak
- 1200 ml Bulion warzywny
- 2 szklanek Kasza gryczana
- 5 sztuk Pomidory suszone
- 2 sztuki Cebula
- 2 puszki Gotowana ciecierzyca
- Sól
- 2 łyżki Olej
- 1 łyżka Wędzona papryka
Przygotowanie
- 1
Obierz 2 cebule i pokrój je na drobne kawałki. Następnie podsmaż na odrobienie oleju, aż cebula nabierze złotego koloru. Do podsmażenia cebulki możesz wykorzystać olej roślinny lub olej z suszonych pomidorów.
- 2
Oczyść pieczarki i pokrój je w cienkie plastry. Po zeszkleniu cebuli dodaj do niej kawałki pieczarek i smaż razem na średniej mocy palnika.
- 3
Po upływie kilku minut do pieczarek i cebuli dodaj suchą kaszę gryczaną. Całość zalej bulionem warzywnym i przypraw wędzoną papryką w proszku oraz odrobiną soli. Gotowanie kaszotto z pieczarkami kontynuuj, aż do zmiękczenia składników.
- 4
W międzyczasie odcedź ciecierzycę z zalewy, jednak nie pozbywaj się odlanego płynu. ½ zalewy przelej do malaksera i połącz z suszonymi pomidorami. Do składników dodaj również czosnek i sól, a całość zmiksuj na jednolitą masę. Ostatecznie powinna ona przypominać konsystencją pastę. Aby taką uzyskać, do masy dolej jeszcze odrobinę zalewy z ciecierzycy.
- 5
Do miękkiej kaszy dodaj ciecierzycę i starannie wymieszaj kaszotto z pieczarkami. Na koniec dodaj świeży szpinak i mieszaj danie, aż do momentu jego zagotowania.
Zobacz także:
Dania z darami lasu i innymi, typowo jesiennymi składnikami trafiają na nasze stoły już od początku września. To właśnie wtedy sklepowe półki przepełnione są pysznymi grzybami, dynią i sezonowymi owocami. Warto wykorzystać ten czas i każdego dnia urzekać swoich bliskich nowymi kulinarnymi odkryciami. Przepisem, który koniecznie trzeba wypróbować tej jesieni, jest kaszotto z pieczarkami. Chociaż receptura jest w pełni wegańska, gwarantujemy, że danie to zasmakuje nawet największym zwolennikom mięsnych posiłków.
Kaszotto z pieczarkami — jak urozmaicić przepis?
Jak w każdym przepisie, tak i tutaj kluczową rolę odgrywają przyprawy. Kaszotto z pieczarkami warto doprawić zgodnie z własnymi preferencjami kulinarnymi. Urozmaiceniem dania może okazać się dodatek aromatycznych ziół, np. rozmarynu. Zamiast pieczarek w przepisie można zastosować inne grzyby, np. borowiki lub prawdziwki. Jeżeli osoby, które będą spożywać danie, nie są wegetarianami, wierzch gotowego posiłku polecamy oprószyć tartym parmezanem, który sprawi, że struktura kaszotto z pieczarkami stanie się jeszcze bardziej kremowa i delikatna.
Jeśli Twoi domownicy nie wyobrażają sobie obiadu bez mięsa, kaszotto z pieczarkami można również przygotować w wersji z tym składnikiem. Danie doskonale będzie smakować z kawałkami podsmażonego fileta z piersi kurczaka lub filetem z indyka.
Zobacz także: Risotto z kaszy gryczanej z jarmużem i czosnkiem
Na jakie okazje przygotować kaszotto z pieczarkami?
Kremowe kaszotto z pieczarkami to nie tylko pozycja obiadowa. Delikatne, aczkolwiek aromatyczne danie można przygotować na świąteczny posiłek lub spotkanie z przyjaciółmi. Kaszotto z pieczarkami uświetni również romantyczną kolację przy świecach. Polecamy podawać je wówczas z lampką wytrawnego wina. Chociaż najlepiej smakuje na ciepło, można je także zapakować do plastikowego pudełka i zabrać jako posiłek na wynos, do pracy lub szkoły.