Delikatne paszteciki z kapustą, idealne nie tylko na Boże Narodzenie

Paszteciki z kapustą
Źródło: GettyImages

Składniki

Paszteciki z kapustą

  • 500 g Mąka pszenna
  • 25 g Świeże drożdże
  • 250 ml Mleko
  • 0.25 Szklanka Olej
  • 2 Jajko
  • 1 łyżka Cukier
  • 1 łyżeczka Sól
  • 500 g Kapusta kiszona
  • 1 sztuka Cebula
  • 50 g Grzyby suszone
  • 2 łyżki Olej rzepakowy
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony
  • Czarnuszka

Przygotowanie

  1. 1

    Rozpocznij od przygotowania farszu. Suszone grzyby zalej wodą i pozostaw do namoczenia przez kilka godzin. Następnie gotuj je przez ok. 20 minut w tej samej wodzie, w której zostały namoczone. Odcedź grzyby po ugotowaniu, zachowując oddzielnie wywar, a następnie pokrój je na mniejsze kawałki.

  2. 2

    Kapustę opłucz w zimnej wodzie, pamiętając o odciśnięciu nadmiaru płynów. Posiekaj przepłukaną kapustę i przełóż ją do większego garnka, zalewając wywarem z suszonych grzybów.

  3. 3

    Kapustę gotuj w garnku na większym ogniu (bez pokrywki), przez ok. 10 minut. Następnie przykryj garnek i zmniejsz płomień. Kontynuuj gotowanie przez kolejne 45-60 minut.

  4. 4

    Teraz obierz cebulę i posiekaj ją w drobną kostkę. Wrzuć ją na rozgrzaną patelnię i podsmaż na oleju. Następnie zeszkloną cebulę oraz grzyby dodaj do ugotowanej kapusty i całość dokładnie wymieszaj. Kapustę z dodatkami dopraw solą oraz pieprzem, a następnie zagotuj.

  5. 5

    Przystąp do przygotowania ciasta na paszteciki z kapustą. Drożdże wymieszaj z ¼ szklanki ciepłego mleka, 2 łyżkami mąki pszennej oraz 1 łyżką cukru. Powstały roztwór przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 15 minut).

  6. 6

    Do osobnej miski wsyp pozostałą część mąki pszennej, dolej resztę  mleka, dodaj jajko, olej i sól. Całość starannie mieszaj do momentu, aż powstanie gładkie ciasto. Następnie dodaj wyrośnięte drożdże, ponownie wymieszaj i odstaw ciasto na godzinę, nakrywając je ścierką kuchenną.

  7. 7

    Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłóż je na stolnicę i wyrabiaj przez krótki czas, delikatnie podsypując mąką. Gotowe ciasto rozwałkuj na kształt prostokąta o grubości ok. 0,5 cm. Następnie pokrój je na 4 paski. 

  8. 8

    Na każdą z 4 części wyłóż farsz i rozsmaruj  go równomiernie, zostawiając wolne brzegi. Następnie wszystkie paski zawiń w rulon, zlepiając je na całej długości łączenia.

  9. 9

    Ruloniki przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Układając ciasto, pamiętaj, aby łączenia znajdowały się na dole. Każdy rulon pokrój ostrym nożem w poprzek co 5 cm. Powstałe paszteciki posmaruj z wierzchu ubitym jajkiem i posyp kminkiem, makiem lub czarnuszką (opcjonalnie).

  10. 10

    Paszteciki pozostaw do wyrośnięcia przez kolejne 20 minut. Następnie piecz je w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 st. przez 20-25 minut, do uzyskania złocistego koloru.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też