Delikatne paszteciki z kapustą, idealne nie tylko na Boże Narodzenie
Paszteciki z kapustą wzbogacone suszonymi grzybami są przykładem tradycyjnej potrawy, która co roku gości na wielu wigilijnych stołach. Ogromnym atutem przekąski jest jej uniwersalność. Dzięki temu w łatwy sposób można przygotować ten smakołyk nie tylko od święta, ale także na co dzień. Ze względu na wytrawny smak i wykwintny charakter, paszteciki z kapustą i grzybami będą doskonałym poczęstunkiem podczas wizyty gości.
Składniki
Paszteciki z kapustą
- 500 g Mąka pszenna
- 25 g Świeże drożdże
- 250 ml Mleko
- 0.25 Szklanka Olej
- 2 Jajko
- 1 łyżka Cukier
- 1 łyżeczka Sól
- 500 g Kapusta kiszona
- 1 sztuka Cebula
- 50 g Grzyby suszone
- 2 łyżki Olej rzepakowy
- Sól
- Pieprz czarny mielony
- Czarnuszka
Przygotowanie
- 1
Rozpocznij od przygotowania farszu. Suszone grzyby zalej wodą i pozostaw do namoczenia przez kilka godzin. Następnie gotuj je przez ok. 20 minut w tej samej wodzie, w której zostały namoczone. Odcedź grzyby po ugotowaniu, zachowując oddzielnie wywar, a następnie pokrój je na mniejsze kawałki.
- 2
Kapustę opłucz w zimnej wodzie, pamiętając o odciśnięciu nadmiaru płynów. Posiekaj przepłukaną kapustę i przełóż ją do większego garnka, zalewając wywarem z suszonych grzybów.
- 3
Kapustę gotuj w garnku na większym ogniu (bez pokrywki), przez ok. 10 minut. Następnie przykryj garnek i zmniejsz płomień. Kontynuuj gotowanie przez kolejne 45-60 minut.
- 4
Teraz obierz cebulę i posiekaj ją w drobną kostkę. Wrzuć ją na rozgrzaną patelnię i podsmaż na oleju. Następnie zeszkloną cebulę oraz grzyby dodaj do ugotowanej kapusty i całość dokładnie wymieszaj. Kapustę z dodatkami dopraw solą oraz pieprzem, a następnie zagotuj.
- 5
Przystąp do przygotowania ciasta na paszteciki z kapustą. Drożdże wymieszaj z ¼ szklanki ciepłego mleka, 2 łyżkami mąki pszennej oraz 1 łyżką cukru. Powstały roztwór przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 15 minut).
- 6
Do osobnej miski wsyp pozostałą część mąki pszennej, dolej resztę mleka, dodaj jajko, olej i sól. Całość starannie mieszaj do momentu, aż powstanie gładkie ciasto. Następnie dodaj wyrośnięte drożdże, ponownie wymieszaj i odstaw ciasto na godzinę, nakrywając je ścierką kuchenną.
- 7
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłóż je na stolnicę i wyrabiaj przez krótki czas, delikatnie podsypując mąką. Gotowe ciasto rozwałkuj na kształt prostokąta o grubości ok. 0,5 cm. Następnie pokrój je na 4 paski.
- 8
Na każdą z 4 części wyłóż farsz i rozsmaruj go równomiernie, zostawiając wolne brzegi. Następnie wszystkie paski zawiń w rulon, zlepiając je na całej długości łączenia.
- 9
Ruloniki przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Układając ciasto, pamiętaj, aby łączenia znajdowały się na dole. Każdy rulon pokrój ostrym nożem w poprzek co 5 cm. Powstałe paszteciki posmaruj z wierzchu ubitym jajkiem i posyp kminkiem, makiem lub czarnuszką (opcjonalnie).
- 10
Paszteciki pozostaw do wyrośnięcia przez kolejne 20 minut. Następnie piecz je w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 st. przez 20-25 minut, do uzyskania złocistego koloru.
Zobacz także:
Paszteciki z kapustą rewelacyjnie smakują bez żadnych dodatków, jednak doskonałym uzupełnieniem przystawki będzie aromatyczny barszcz czerwony. Drożdżowe bułeczki można wypełnić dowolnym farszem, np. z mięsa, szpinaku lub pieczarek. Paszteciki w każdej formie są niezwykle puszyste i miękkie. Można je spożywać na gorąco, zaraz po upieczeniu, a także na zimno, w towarzystwie rozgrzewającego napoju.
Zobacz także: Paszteciki z ciasta francuskiego
Jak zrobić paszteciki z kapustą?
Decydując się na wykonanie pasztecików z kapustą i grzybami, warto podzielić proces przygotowania na 2 etapy. Na samym początku zaleca się przygotować farsz, który po upływie oznaczonego czasu nabierze wyrazistego aromatu i smaku. Z kolei przygotowywanie ciasta warto zostawić na następny dzień.