Pierogi z dynią i masłem szałwiowym Grzegorza Łapanowskiego, specjalnie dla Smak.pl

Pierogi z dynią z masłem szałwiowym, karmelizowaną cebulą i kwaśną śmietaną
Źródło: Kamil Zieliński - Studio Zielnik / Stylizacja Tomasz Podlasiewski.

Składniki

Ciasto pierogowe

  • 200 ml Gorąca woda
  • 400 g Mąka pszenna tortowa
  • 0 Szczypta Sól

Farsz

  • 400 g Pieczona dynia
  • 300 g Twaróg półtłusty
  • 4 sztuki Cebula
  • Olej
  • 0.5 Łyżeczka Chili mielone
  • 0.5 Pęczek Natka pietruszki
  • 50 g Parmezan starty
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Z mąki i wody zagnieć ciasto. Nie musisz dokładnie wyrabiać. Wystarczy, jeśli składniki się połączą. Zawiń je w ściereczkę i odłóż na 20-30 minut, by odpoczęło. Po tym czasie rozwałkuj cienko. Wycinaj koła. Klej pierogi.

  2. 2

    Dynię upiecz – hokkaido ze skórą bez pestek, piżmową warto obrać. Wystarczy szczypta soli, olej i pieczemy w 180 st. C tak długo, aż będzie miękka. Warto pokroić ją na mniejsze kawałki, wtedy upiecze się szybciej.

  3. 3

    Cebulę obierz, pokrój w kostkę, usmaż, uduś na oleju ze szczyptą soli, długo i wolno do karmelizacji. Zależy ci na ładnym złotym kolorze.

  4. 4

    W misce wyrób dokładnie twaróg, połowę cebuli, dynię rozgniecioną widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Dodaj posiekaną natkę, pieprz, chili, parmezan. Wyrabiaj, aż składniki się połączą. Dopraw solą i pieprzem.

  5. 5

    Faszeruj i klej pierogi. Gotuj je w osolonym wrzątku. Od wypłynięcia jeszcze 2 min. Niech popływają na powierzchni.

  6. 6

    Pierogi podajemy z karmelizowaną cebulą, świeżo mielonym pieprzem, parmezanem i rumianym masłem z szałwią.*

     

    * To rumiane masło to czysta rozkosz – rozpuść ¼ kostki masła na patelni. Dodaj świeże liście szałwii i smaż do uzyskania miodowej, złocistej barwy. Kiedy masło pachnie orzechami – przelej je do miski, by nie „przeleciało”. Istnieje ryzyko, że się spali i wtedy trzeba zrobić je na nowo, a masło drogie, więc trzeba uważać, bo szkoda. Używać powszechnie, nie za dużo, bo dietetyk złapie i będzie granda.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też