Ciasto lion — deser o smaku Twojego ulubionego batonika

 Ciasto lion
Źródło: GettyImages

Składniki

Ciasto lion

  • 200 g Masło
  • 1 puszka masa kajmakowa
  • 3 łyżki Cukier
  • 50 g Orzeszki ziemne
  • 0.5 Szklanka Masło orzechowe
  • 2 opakowania Budyń waniliowy bez cukru
  • 750 ml Mleko
  • 1 łyżka Olej
  • 100 g Mleczna czekolada
  • 400 g Herbatniki maślane

Przygotowanie

  1. 1

    Do garnka wlej 0,5 l mleka, dodaj cukier i zagotuj. Pozostałą część mleka (250 ml) wlej do osobnego naczynia,  dodaj 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru i starannie wymieszaj. Gdy mleko z cukrem zaczną się gotować, stopniowo dolewaj do garnka mieszankę z budyniem i wymieszaj całość, np. za pomocą rózgi kuchennej. Ostatecznie budyniowa masa powinna być gładka, bez grudek.  W tym momencie wyłącz palnik i przełóż uzyskany budyń do oddzielnego naczynia. Wierzch pokryj kawałkiem folii spożywczej.

  2. 2

    Przygotuj prostokątną formę na ciasto lion, najlepiej sprawdzi się ta o wymiarach 20 × 35 cm. Dno oraz boki posmaruj starannie miękkim masłem lub margaryną, a następnie wyłóż brytfankę arkuszem papieru do pieczenia.

  3. 3

    Na dnie ułóż część herbatników, następnie nałóż na nie kajmak z puszki i ponownie pokryj herbatnikami. 

  4. 4

    Masło ubijaj mikserem, aż do otrzymania puchowej masy. Po chwili dodaj do niej masę budyniową (najlepiej robić to partiami), nie wyłączając miksera.  Masę ubijaj do momentu uzyskania jednolitej konsystencji, pozbawionej grudek i nierówności. 

  5. 5

    Kremową masę podziel na 2 jednakowe partie. Pierwszą rozsmaruj na herbatnikach i pokryj ją resztą ciastek.

  6. 6

    Pozostałą część masy połącz z masłem orzechowym i starannie wymieszaj, by mieć pewność, że składniki dobrze się ze sobą połączyły. Następnie przygotowaną masę połóż na herbatnikach.

  7. 7

    Pokrój drobno orzechy i oprósz nimi wierzch ciasta lion. 

  8. 8

    Na koniec przygotuj polewę. Czekoladę połam na mniejsze kawałki i połącz ją w garnku razem z olejem. Składniki roztop, a następnie płynną mieszanką ozdób wierzch ciasta lion. Polecamy jednak, żeby odczekać chwilę i dać polewie delikatnie ostygnąć. Gotowe ciasto lion należy schłodzić w lodówce przynajmniej przez 2 godziny. Po tym czasie deser jest gotowy do serwowania. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też