Faszerowane pomidory — delikatna przekąska, której musisz spróbować

Faszerowane pomidory
Źródło: GettyImages

Składniki

Faszerowane pomidory

  • 300 g Ser żółty
  • 500 g Mięso mielone wieprzowe
  • 2 ząbki Czosnek
  • 12 sztuk Pomidor
  • 1 sztuka Cebula
  • 1 łyżka Oliwa z oliwek
  • 1 łyżka Olej rzepakowy
  • Bazylia suszona
  • Suszone oregano
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Cebulę oraz czosnek obierz z łupin, a następnie drobno posiekaj. 

  2. 2

    Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, a gdy osiągnie pożądaną temperaturę, dodaj posiekane warzywa. Smaż je przez ok. 3 minuty do chwili zeszklenia, a następnie dodaj mięso mielone. Farsz dopraw solą, czarnym pieprzem mielonym, bazylią oraz oregano, a następnie pozostaw do przestygnięcia.  

  3. 3

    Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C.

  4. 4

    Pomidory starannie umyj, a następnie osusz. Za pomocą łyżki stołowej wydrąż z nich miąższ.

  5. 5

    Ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach. 

  6. 6

    Naczynie do zapiekania posmaruj olejem rzepakowym.

  7. 7

    Do przestygniętego farszu dodaj 200 g sera, starannie wszystko wymieszaj, a następnie napełnij warzywa przygotowanym nadzieniem. 

  8. 8

    Pomidory faszerowane ułóż w naczyniu do zapiekania, a następnie posyp ich wierzch serem żółtym. 

  9. 9

    Włóż foremkę na 25 minut do nagrzanego piekarnika. Oznaką, że faszerowane pomidory są już upieczone, będzie rumiany kolor sera. Wyciągnij warzywa z kuchenki i pozostaw je do delikatnego przestudzenia.

    Pomidory faszerowane smakują doskonale podane z kaszą jaglaną.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też