Przepyszne placki z truskawkami – rewelacyjne na ciepło i na zimno

Placki z truskawkami
Źródło: GettyI mages

Składniki

Składniki na placki z truskawkami

  • 3 sztuki Jajko
  • 1 szklanki Jogurt naturalny
  • 2 łyżki Cukier
  • 1 łyżeczka Proszek do pieczenia
  • 1 garść Truskawki
  • 1 łyżka Cukier puder
  • 3 łyżki Olej roślinny

Przygotowanie

  1. 1

    Jogurt wyjmujemy wcześniej z lodówki, żeby się ogrzał lub delikatnie go podgrzewamy. Także jajka nie powinny być świeżo wyjęte z lodówki, tylko w temperaturze pokojowej.

  2. 2

    Do miski wbijamy jajka i dodajemy cukier, Korzystając z miksera, ubijamy składniki na puszystą masę – nie trzeba długo miksować, wystarczy minuta.

  3. 3

    Do masy jajecznej dodajemy jogurt  i mąkę pomieszaną z proszkiem do pieczenia. Ponownie miksujemy składniki korzystając z miksera na niskich obrotach. Jeśli ciasto wyjdzie niepokojąco rzadkie, nie ma się co przejmować. Ostawiamy masę na kilka minut, żeby sobie odetchnęła.

  4. 4

    Przygotowujemy owoce na placki z truskawkami. Truskawki myjemy i oczyszczamy z szypułek. Kolejny krok to pokrojenie owoców w plastry.

  5. 5

    Rozgrzewamy patelnię i wlewamy na nią olej. Łyżką wazową wylewamy niewielkie porcje ciasta – wielkość dobieramy do indywidualnych potrzeb. Na wierzch kładziemy plasterki truskawek. Po przesmażeniu jednej strony, po około pół minucie, przekładamy z pomocą łopatki na drugą stronę.

  6. 6

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też