Obłędnie smaczne masło bazyliowe — prosty składnik, który podkreśli smak ulubionych potraw

Masło bazyliowe
Źródło: Shutterstock/Anna Shepulova

Składniki

Masło bazyliowe

  • 1 Szczypta Sól
  • 1 łyżka Parmezan
  • 1 kostka Masło
  • 1 łyżka Ocet balsamiczny
  • 1 pęczek Świeża bazylia
  • 1 Szczypta Pieprz czarny mielony
  • 1 łyżka Sok z cytryny

Przygotowanie

  1. 1

    Masło wyciągnij z lodówki, aby osiągnęło temperaturę pokojową.

  2. 2

    Cytrynę sparz wrzątkiem, przekrój na połowę i wyciśnij z niej sok. Upewnij się, że w wyciśniętym płynie nie przedostała się żadna pestka. W razie potrzeby wyłów ją za pomocą widelca.

  3. 3

    Łodygi bazylii umyj i osusz. Zerwij wszystkie liście i umieść je w moździerzu, a następnie starannie utrzyj. Liście bazylii możesz również rozdrobnić w blenderze lub drobno posiekać za pomocą noża.

  4. 4

    Parmezan zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

  5. 5

    W misce umieść rozdrobnioną bazylię, parmezan, sól, czarny pieprz mielony, miękkie masło, ocet balsamiczny oraz sok wyciśnięty z cytryny. Wszystkie podane składniki starannie wymieszaj.

  6. 6

    Gotowe masło bazyliowe przechowuj w lodówce. Jeżeli obawiasz się, że nie wykorzystasz całej porcji, możesz zamrozić masło, przekładając je do pojemniczka lub tradycyjnego opakowania do mrożenia kostek lodu.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też