Zupa szczawiowa z przepisu Magdy Gessler. Lepszej nie jadłeś!

Zupa szczawiowa
Źródło: GettyImages

Składniki

Zupa szczawiowa

  • 150 g Szczaw
  • 1.5 litr Woda
  • 250 ml Mleko
  • 30 g Masło
  • 250 g Włoszczyzna
  • 2 łyżki Mąka pszenna
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Włoszczyznę, tj. marchew, pietruszkę, seler obierz ze skóry, umyj pod bieżącą wodą i umieść w garnku. Dodaj sól oraz pieprz, dokładnie umyty kawałek pora i zalej warzywa wodą. Składniki gotuj na średnim ogniu, aż do miękkości. 

  2. 2

    Umyty szczaw rozdziel na 2 porcje — mniejszą i nieco większą.

  3. 3

    W rondelku rozpuść masło, a następnie dodaj większą porcję szczawiu i duś przez kilka minut. Kiedy warzywo stanie się nieco miększe, zblenduj szczaw na jednolitą konsystencję.

  4. 4

    Do szklanki wlej mleko i połącz je z mąką pszenną. Mieszankę mieszaj do momentu pozbycia się grudek. Uzyskany roztwór wlewaj partiami do bulionu z gotującą się włoszczyzną, nie przestając mieszać zawartości garnka. 

  5. 5

    Pod koniec gotowania zupy, do garnka dodaj zblendowany szczaw. Całość dopraw wedle własnego uznania i preferencji smakowych.

  6. 6

    W międzyczasie utrzyj żółtka z dodatkiem masła. Mieszczankę wlej do zupy szczawiowej i starannie wymieszaj. 

  7. 7

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też