Szarlotka sypana z przepisu babci — absolutny hit wśród szybkich wypieków

Szarlotka
Źródło: GettyImages

Składniki

Szarlotka sypana

  • 1 szklanki Kasza manna
  • 1 łyżeczka Cynamon
  • 1.5 sztuka Jabłko
  • 1 szklanki Cukier
  • 170 g Masło
  • 1 szklanki Mąka pszenna
  • 2 łyżeczki Proszek do pieczenia

Przygotowanie

  1. 1

    Masło umieść w zamrażarce.

  2. 2

    Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C.

  3. 3

    Jabłka obierz ze skóry, przekrój na połowę i wykrój gniazdo nasienne. Tak przygotowane owoce zetrzyj na tarce o dużych oczkach. 

  4. 4

    Wszystkie suche składniki, tj. kaszę mannę, mąkę pszenną, cukier, cynamon oraz proszek do pieczenia umieść w dużej misce, po czym starannie wymieszaj komponenty i podziel mieszankę na 3 równe części.

  5. 5

    Blaszkę wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia. 

  6. 6

    Na dno foremki wysyp pierwszą część suchych składników i równomiernie rozprowadź je po powierzchni blaszki, a następnie dodaj połowę startych jabłek. Oprósz owoce następną porcją ciasta i wyłóż pozostałe jabłka. Na wierzch ciasta wysyp ostatnią warstwę suchych składników i delikatnie wyrównaj jego powierzchnię, korzystając ze stołowej łyżki. 

  7. 7

    Zamrożone masło zetrzyj na tarce o dużych oczkach i posyp powstałymi wiórkami wierzch ciasta.

  8. 8

    Szarlotkę sypaną włóż do nagrzanego piekarnika i piecz ją przez 60 minut. Gdy upłynie wskazany czas, wyciągnij ciasto z kuchenki i pozostaw do przestudzenia. 

     

    Szarlotka sypana smakuje obłędnie podana z lodami waniliowymi. 

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też