Wegetariański makaron z tofu – zaskakująco smaczny i wyrazisty

Makaron z tofu
Źródło: Getty Images

Składniki

Składniki na makaron z tofu

  • 140 g Makaron chow mein
  • 180 g Tofu
  • 1 sztuka Papryka czerwona
  • 1 sztuka Cebula
  • 140 g Kukurydza
  • 1 łyżka Sok z limonki
  • 1.5 łyżeczka Syrop klonowy
  • 2 łyżeczki Koncentrat pomidorowy
  • 0.5 Łyżeczka Ocet
  • 1 Szczypta Sól
  • 1 Szczypta Pieprz
  • 6 listków Bazylia
  • 1 łyżeczka Oregano
  • 1 łyżeczka Mąka pszenna
  • 2 łyżeczki Sos sojowy

Składniki na marynatę do makaronu z tofu

  • 1 Szczypta Sól
  • 1 Szczypta Pieprz
  • 1 łyżeczka Imbir suszony
  • 1 łyżeczka Kurkuma
  • 2 łyżki Oliwa z oliwek
  • 3 ząbki Czosnek

Przygotowanie

  1. 1

    Przepis na makaron z tofu zaczynamy od przygotowania marynaty, w której umieścimy pokrojone w kostkę tofu. Najlepiej działać z wyprzedzeniem i przygotować ją nawet dzień wcześniej. Minimalny czas potrzebny tofu do przejścia smakami to kilka godzin. Tofu kroimy, a czosnek przeciskamy przez praskę. Do miski wlewamy oliwę oraz wsypujemy przyprawy: imbir, kurkumę oraz rozdrobniony czosnek. Mieszankę solimy i pieprzymy. Dokładnie łączymy wszystkie składniki marynaty i na koniec dodajemy tofu, ponownie mieszając. Głównym celem marynaty jest namoczenie tofu i nasączenie go smakami i aromatami mieszanki oliwy i przypraw. Miseczkę wstawiamy do lodówki i pozostawiamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

  2. 2

    Czas na przygotowanie reszty składników na makaron z tofu. Gotujemy chiński makaron – wystarczy wrzucić go na wrzątek i pogotować około pięć minut. Kiedy będzie gotowy odcedzamy go.

  3. 3

    Do makaronu z tofu potrzebne będą warzywa – paprykę kroimy na podłużne paski, a cebulę w niewielką kostkę. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy oliwę z oliwek i smażymy na niej cebulę (do czasu, kiedy się zeszkli), a następnie paprykę. Smażymy mieszając, póki papryka nie stanie się miękka.

  4. 4

    Na patelnię z warzywami dodajemy zamarynowane tofu. Kontynuujemy proces smażenia i po kilku minutach dodajemy kukurydzę. Zmniejszamy ogień i pozwalamy się daniu dusić.

  5. 5

    Mąkę rozrabiamy w niewielkiej ilości wody i wlewamy na patelnię. Po chwili dodajemy także dwie łyżki koncentratu pomidorowego. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki na patelni.

  6. 6

    Czas na kolejne przyprawy: ocet, sos sojowy i syrop klonowy. Wrzucamy je na patelnię, mieszamy i smażymy przez kilka kolejnych minut.

  7. 7

    Dodajemy siekaną bazylię oraz oregano (może być świeże, może być równie dobrze suszone) oraz sok z limonki. W tym momencie możemy także dosolić lub intensywniej popieprzyć danie.

  8. 8

    Ostatni krok w przepisie na makaron z tofu, to dodanie do gotowego sosu z tofu i warzywami makaronu. Wszystkie składniki zostawiamy jeszcze na kilkanaście minut na patelni. Nie zapominamy o regularnym mieszaniu, żeby składniki się nie przypaliły.

    Przeczytaj także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też