Wegetariański makaron z tofu – zaskakująco smaczny i wyrazisty
Wegetariański makaron z tofu to doskonałe danie, jeśli jesteśmy na diecie bezmięsnej i szukamy smacznych i sycących pewniaków, ale także wtedy, kiedy zależy nam na ograniczeniu spożywania mięsa i poszukujemy łatwych pomysłów na potrawy bez tego składnika. Tofu samo w sobie wymaga dodatkowego doprawienia, a przepis na makaron z tofu pokaże, jak można wykorzystać ten produkt w prosty sposób.
Składniki
Składniki na makaron z tofu
- 140 g Makaron chow mein
- 180 g Tofu
- 1 sztuka Papryka czerwona
- 1 sztuka Cebula
- 140 g Kukurydza
- 1 łyżka Sok z limonki
- 1.5 łyżeczka Syrop klonowy
- 2 łyżeczki Koncentrat pomidorowy
- 0.5 Łyżeczka Ocet
- 1 Szczypta Sól
- 1 Szczypta Pieprz
- 6 listków Bazylia
- 1 łyżeczka Oregano
- 1 łyżeczka Mąka pszenna
- 2 łyżeczki Sos sojowy
Składniki na marynatę do makaronu z tofu
- 1 Szczypta Sól
- 1 Szczypta Pieprz
- 1 łyżeczka Imbir suszony
- 1 łyżeczka Kurkuma
- 2 łyżki Oliwa z oliwek
- 3 ząbki Czosnek
Przygotowanie
- 1
Przepis na makaron z tofu zaczynamy od przygotowania marynaty, w której umieścimy pokrojone w kostkę tofu. Najlepiej działać z wyprzedzeniem i przygotować ją nawet dzień wcześniej. Minimalny czas potrzebny tofu do przejścia smakami to kilka godzin. Tofu kroimy, a czosnek przeciskamy przez praskę. Do miski wlewamy oliwę oraz wsypujemy przyprawy: imbir, kurkumę oraz rozdrobniony czosnek. Mieszankę solimy i pieprzymy. Dokładnie łączymy wszystkie składniki marynaty i na koniec dodajemy tofu, ponownie mieszając. Głównym celem marynaty jest namoczenie tofu i nasączenie go smakami i aromatami mieszanki oliwy i przypraw. Miseczkę wstawiamy do lodówki i pozostawiamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
- 2
Czas na przygotowanie reszty składników na makaron z tofu. Gotujemy chiński makaron – wystarczy wrzucić go na wrzątek i pogotować około pięć minut. Kiedy będzie gotowy odcedzamy go.
- 3
Do makaronu z tofu potrzebne będą warzywa – paprykę kroimy na podłużne paski, a cebulę w niewielką kostkę. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy oliwę z oliwek i smażymy na niej cebulę (do czasu, kiedy się zeszkli), a następnie paprykę. Smażymy mieszając, póki papryka nie stanie się miękka.
- 4
Na patelnię z warzywami dodajemy zamarynowane tofu. Kontynuujemy proces smażenia i po kilku minutach dodajemy kukurydzę. Zmniejszamy ogień i pozwalamy się daniu dusić.
- 5
Mąkę rozrabiamy w niewielkiej ilości wody i wlewamy na patelnię. Po chwili dodajemy także dwie łyżki koncentratu pomidorowego. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki na patelni.
- 6
Czas na kolejne przyprawy: ocet, sos sojowy i syrop klonowy. Wrzucamy je na patelnię, mieszamy i smażymy przez kilka kolejnych minut.
- 7
Dodajemy siekaną bazylię oraz oregano (może być świeże, może być równie dobrze suszone) oraz sok z limonki. W tym momencie możemy także dosolić lub intensywniej popieprzyć danie.
- 8
Ostatni krok w przepisie na makaron z tofu, to dodanie do gotowego sosu z tofu i warzywami makaronu. Wszystkie składniki zostawiamy jeszcze na kilkanaście minut na patelni. Nie zapominamy o regularnym mieszaniu, żeby składniki się nie przypaliły.
Przeczytaj także:
Tofu to rodzaj sprasowanego w prostokątną, niewielkich rozmiarów, kostkę twarogu otrzymywanego z mleka sojowego. Samo tofu w tej postaci wyjęte z opakowania jest raczej pobawione smaku, który trzeba mu dopiero nadać poprzez marynowanie w zalewach czy gotowanie i smażenie z innymi produktami. Tofu można kupić w wersji bardziej wyrazistej – kiedy jest na przykład wędzone. Tofu ze względu na swoją konsystencję świetnie nadaje się jako wypełniacz w daniach takich jak wegański sernik (należy wybrać tofu naturalne) czy wegańskie tiramisu.
Co jest ważne w przepisie na makaron z tofu?
W makaronie z tofu liczą się jego wszystkie elementy i składniki. To danie, w którym występują różne smaki i konsystencje, które wzajemnie uzupełniają się, przeplatają i sprawiają, że powstaje unikalna całość.
Dla fanów dań smażonych makaron z tofu będzie smaczny, bo smakują im dania patelni – na wpół duszone, na wpół smażone. To także ciekawy pomysł na obiad dla fanów orientalnych smaków. Sos sojowy i makaron chiński dodadzą obiadowi azjatyckiej nuty.
Warto także wspomnieć, że jest to danie wyjątkowo sycące, wypełniające na dłuższy czas żołądek, ale niezbyt go obciążające i dość lekkostrawne.
Kiedy serwować makaron z tofu?
Przepis na makaron chiński z tofu sprawdzi się, kiedy chcemy zaprosić gości i zaserwować oryginalne danie jednogarnkowe. Przygotowujemy makaron i stawiamy go na desce na środku stołu, a każdy nakłada, ile chce.
Takie danie nabiera także smaku wraz z czasem, kiedy jego składniki „przegryzają się”. Można więc śmiało przygotować większą ilość produktów i zaplanować jedzenie makaronu przez kilka kolejnych dni. Jeśli przymierzamy się do ograniczenia jedzenia mięsa, makaron chiński z tofu możemy na stałe uwzględnić w miesięcznym menu jako danie w ramach diety flexiteriańskiej.