Pieczone ziemniaki z rozmarynem i czosnkiem
Pieczone ziemniaki z rozmarynem i czosnkiem to aromatyczny klasyk, który może posłużyć jako oddzielna przekąska lub dodatek do wielu dań.
Autor:
Smak.pl
Fit kolacje
Strefa Fit
Dania wegetariánskie
Strefa Wege
Łatwe dania
Główne składniki
Warzywa
Rodzaje dań
Przekąski
Fit przekąski
Kuchnia grecka
Kuchnie świata
REKLAMA
Składniki
- 1 kg Ziemniaki
- 5 łyżek Oliwa ekstra vergine
- 2 gałązki Rozmaryn
- 10 ząbków Czosnek
- Sól
- Pieprz czarny mielony
Przygotowanie
- 1
Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.
- 2
Umyj ziemniaki, pokrój je na połówki i gotuj w osolonej wodzie przez 8-10 minut.
- 3
Na blachę do pieczenia wylej oliwę, dodaj ugotowane ziemniaki, nieobrane ząbki czosnku i gałązki rozmarynu. Całość dopraw do smaku i piecz przez 50 minut.
Wypróbuj także przepis na sałatkę z pieczonych ziemniaków.
REKLAMA