Rewelacyjna babcina surówka z kapusty czerwonej. Klasyk w najlepszym wydaniu

Surówka z czerwonej kapusty
Źródło: Shutterstock/Anna Shepulova

Składniki

Składniki na surówkę z czerwonej kapusty

  • 0.5 Główka Kapusta czerwona
  • 1 sztuka Cebula
  • 1 łyżeczka Cukier
  • 1 łyżka Sok z cytryny
  • 1 sztuka Jabłko
  • 2 łyżki Olej słonecznikowy
  • 1 Szczypta Sól
  • 1 Szczypta Pieprz

Przygotowanie

  1. 1

    Zaczynamy od przygotowania czerwonej kapusty. Wykrajamy twardy głąb ze środka i zdejmujemy najbardziej zewnętrzne – zwiędłe i mało chrupiące liście. Pozostałą z obróbki kapustę szatkujemy na małe, podłużne części.

  2. 2

    Do garnka wlewamy wodę i dodajemy do niej nieco soli do smaku. Doprowadzamy wodę z solą do wrzenia i dorzucamy pociętą kapustę. Pozwalamy by warzywo pozostało we wrzątku przez około dwie minuty.

  3. 3

    Po upłynięciu tego czasu przecedzamy kapustę a sitku lub w durszlaku i – uważając, żeby się nie poparzyć – odciskamy rękami nadmiar płynu.

  4. 4

    Kapustę umieszczamy w dużej misce i polewamy ją sokiem z cytryny, po czym dokładnie mieszamy oba składniki, żeby kwaskowaty płyn dodarł do wszystkich cząstek warzywa.

  5. 5

    Kapustę posypujemy cukrem i mieszamy. Dodajemy – do smaku i wedle uznania - sól oraz pieprz i mieszamy. Ostawiamy całość do wystygnięcia.

  6. 6

    Kiedy kapusta osiągnie temperaturę pokojową, bierzemy się za dodanie ostatnich trzech składników babcinej surówki z kapusty. Umyte jabłko ścieramy na tarce, a cebulę obieramy z łupin i siekamy na drobne kawałki. Dodajemy jabłko i cebulę oraz olej i dokładnie mieszamy aby wszystkie elementy surówki się połączyły.

    Przeczytaj także:

     

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też