Karczochy — przepis na doskonałą przystawkę z piekarnika

Karczochy pieczone
Źródło: GettyImages

Składniki

Pieczone karczochy

  • 5 główek Karczochy
  • 1 sztuka Szalotka
  • 1 Natka pietruszki
  • Woda
  • Sok z cytryny

Dressing

  • 4 ząbki Czosnek
  • 7 łyżek Oliwa z oliwek
  • Sól
  • Tymianek
  • 1 sztuka Skórka z cytryny

Przygotowanie

  1. 1

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C i przygotuj blachę, na której będą się piekły karczochy.

  2. 2

    Umyj karczochy, pozbaw je twardych listków oraz końcówek łodyg, a następnie podziel na mniejsze kawałki.

  3. 3

    Do wody wyciśnij sok z cytryny i umieść w niej przygotowane karczochy. Zabieg ten sprawi, że warzywa nie ściemnieją i zachowają świeży, apetyczny wygląd.

  4. 4

    W oddzielnym naczyniu wymieszaj oliwę z oliwek, dodając do niej: sól, tymianek oraz skórkę startą z 1 cytryny. Całość starannie wymieszaj.

  5. 5

    Karczochy wyciągnij z roztworu wody z cytryną i delikatnie je osusz. Następnie za pomocą pędzelka silikonowego posmaruj warzywa aromatyczną mieszanką. Tak przygotowane karczochy ułóż na blasze i piecz ok. 40 minut. Karczochy należy okryć folią aluminiową.

  6. 6

    W międzyczasie pokrój cebulę szalotkę i posiekaj zieloną pietruszkę. Kiedy karczochy będą gotowe, skrop je pozostałym sosem na bazie oliwy oraz oprósz pokrojonymi dodatkami.

     

    Jeśli szukasz inspiracji na inną przekąskę, polecamy przepis na stek z kalafiora.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też