Nieoczywiste mielone ze szpinakiem? Zrób „kotlety Shreka”!

Mielone ze szpinakiem
Źródło: Getty Images

Składniki

Składniki na mielone ze szpinakiem

  • 400 g Mięso mielone drobiowe
  • 1 sztuka Jajko
  • 4 garście Świeży szpinak
  • 3 łyżki Olej rzepakowy
  • 1 ząbek Czosnek
  • 0.3 Sztuka Cebula
  • 1 szklanki Bułka tarta
  • 2 łyżki Kasza manna
  • 1 Szczypta Pieprz

Przygotowanie

  1. 1

    Liście świeżego szpinaku siekamy na bardzo małe kawałki lub wrzucamy do blendera i blendujemy.

  2. 2

    Połówkę cebuli obieramy z łupin i siekamy na małe kawałki. Równocześnie rozgrzewamy patelnię, wlewamy na nią łyżkę oleju rzepakowego i wrzucamy cebulę. Na małym ogniu doprowadzamy do stanu, w którym warzywo jest zeszklone, ale nie zanadto zrumienione.

  3. 3

    W misce umieszczamy mielone mięso drobiowe (dobrym wyborem będą piersi i uda kurczaka). Dokładamy przesmażoną cebulę, szpinak, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz kaszę mannę. Bardzo dokładnie łączymy wszystkie składniki – możemy w tym celu użyć dłoni. Po wymieszaniu wstawiamy miskę z masą na pół godziny do lodówki.

  4. 4

    Po upłynięciu tego czasu wyjmujemy mięso z dodatkami z chłodzenia i formujemy kotlety – robimy kulki, które spłaszczamy z obu stron. Takie kotleciki obtaczamy w bułce tartej wysypanej na talerz.

  5. 5

    Jeśli mamy zamiar podać kotlety niemowlęciu – pieczemy je w piekarniku bez dodatku tłuszczu (w takim wypadku należy zrezygnować z panierowania kotlecików w bułce,  i upiec je skropione uprzednio olejem na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub udusić w małej ilości wody). Jeśli danie jest dla starszego dziecka, sięgamy po patelnię. Rozgrzewamy na niej niewielką ilość oleju rzepakowego i smażymy pod przykrywką na niezbyt dużym ogniu.

  6. 6

    W przypadku dzieci, które już nie są niemowlakami mięso można nie tylko usmażyć a patelni, ale także doprawić szczyptą soli.

    Przeczytaj także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też