4-składnikowe ciasto ryżowe, które zrobisz w 60 minut. Sprawdzony sposób na pyszny deser

Ciasto ryżowe
Źródło: GettyImages

Składniki

Ciasto ryżowe

  • 1 szklanki Ryż
  • 3 sztuki Jajko
  • 4 szklanek Mleko
  • 0.5 Szklanka Cukier

Przygotowanie

  1. 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C.

  2. 2

    Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu, a następnie przesyp go do garnuszka.

  3. 3

    Do naczynia z ryżem wlej mleko oraz wsyp cukier. Umieść garnek na palniku o średniej mocy i podgrzewaj całość do chwili zagotowania. W międzyczasie regularnie mieszaj miksturę, żeby ryż nie przywarł do garnka.

  4. 4

    Oddziel białka od żółtek. 

  5. 5

    Białku ubij na sztywną pianę za pomocą miksera. 

  6. 6

    Do mleka z ryżem dodaj żółtka oraz pianę z białek i starannie wymieszaj podane komponenty.

  7. 7

    Spód tortownicy wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia, natomiast boki wysmaruj niewielką ilością oleju rzepakowego lub masła.

  8. 8

    Foremkę napełnij przygotowaną masą, a następnie włóż ciasto ryżowe do nagrzanego piekarnika i piecz je przez ok. 30 minut. Gorący wypiek wyciągnij z kuchenki i pozostaw do wystudzenia.

     

    Ciasto ryżowe smakuje rewelacyjnie podane z truskawkami. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też