Zniewalający blok czekoladowy z przepisu babci. Ten smakołyk śni się po nocach

Blok czekoladowy
Źródło: GettyImages

Składniki

Blok czekoladowy

  • 1 opakowanie Mleko w proszku
  • 2 szklanek Cukier
  • 200 g Posiekane orzechy
  • 250 g margaryna
  • 300 g Herbatniki maślane
  • 6 łyżek Kakao
  • 0.5 Szklanka Woda

Przygotowanie

  1. 1

    Maślane herbatniki pokrusz na drobne kawałki.

  2. 2

    Posiekaj ulubione orzechy. 

  3. 3

    Wlej wodę do niedużego garnka. Do naczynia dodaj również cukier i masło. Wymienione składniki gotuj razem, aż do momentu ich rozpuszczenia. Następnie wyłącz palnik, a do rondelka wsyp mleko w proszku wraz z proszkiem kakao. Wszystkie podane komponenty starannie wymieszaj. Gotowa masa nie powinna mieć żadnych grudek. 

  4. 4

    Do przygotowanego ciasta wsyp pokruszone kawałki herbatników maślanych. Dodaj również orzechy, posiekane na mniejsze kawałki. Całość dokładnie wymieszaj.

  5. 5

    Przygotuj formę na blok czekoladowy. Polecamy wykorzystać tradycyjną keksówkę. Wyłóż formę kawałkiem papieru do pieczenia i umieść w niej gotową masę.

  6. 6

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też