Tarta ze śliwkami i kruszonką, której trzeba spróbować

Tarta ze śliwkami i kruszonką
Źródło: GettyImages

Składniki

Tarta ze śliwkami i kruszonką

  • 400 g Mąka pszenna
  • 1 Jajko
  • 1 szczypta Sól
  • 200 g Masło
  • 70 g Cukier puder
  • 80 g Cukier
  • 1 łyżeczka Proszek do pieczenia
  • 3 łyżeczki Cukier wanilinowy
  • 2 łyżki Kasza manna
  • 0.5 Łyżeczka Mielony cynamon
  • 850 g Śliwki węgierki
  • 2 łyżki Konfitura morelowa

Przygotowanie

  1. 1

    Przygotuj formę na tartę z wyjmowanym dnem o średnicy ok. 27-29 cm. Posmaruj ją masłem i obsyp delikatnie mąką pszenną. 

  2. 2

    Do dużej miski przesiej 250 g mąki pszennej, dodaj proszek do pieczenia, 2 łyżeczki cukru wanilinowego, 70 g cukru pudru, szczyptę soli oraz 100 g zimnego masła, pokrojonego na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki zagniataj rękoma do momentu otrzymania jednolitej konsystencji. W tym celu można także użyć robota kuchennego. 

  3. 3

    Ciasto na tartę ze śliwkami i kruszonką rozwałkuj na okrąg o średnicy minimalnie większej od dna blaszki. 

  4. 4

    Rozwałkowane ciasto przełóż do przygotowanej wcześniej formy — powinno ono pokrywać całe dno oraz boki blaszki. Tak przygotowaną formę włóż do lodówki na minimum godzinę. 

  5. 5

    Aby przygotować kruszonkę, umieść w misce 150 g mąki pszennej, 100 g masła, 80 g cukru oraz 1 łyżeczkę cukru wanilinowego. Wszystkie składniki zagniataj rękoma do otrzymania ciasta o niespójnej strukturze. Tak przygotowaną posypkę włóż do lodówki na czas przygotowywania pozostałych elementów tarty ze śliwkami i kruszonką.

  6. 6

    Śliwki starannie umyj. Każdy owoc podziel na 2 części i wyciągnij pestki.

  7. 7

    Z lodówki wyciągnij schłodzone ciasto na tartę ze śliwkami i kruszonką, po czym posmaruj jego spód konfiturą morelową. Następnie posyp kaszą manną i ułóż śliwki skórką do dołu. Owoce posyp delikatnie cynamonem, a na wierzchu ułóż kawałki kruszonki. 

  8. 8

    Ciasto ze śliwkami i kruszonką umieść w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C i piecz przez ok. 50 minut.

  9. 9

    Rumiane ciasto ze śliwkami wyciągnij z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Następnie można je delikatnie wyjąć z blaszki. Tarta ze śliwkami i kruszonką smakuje fantastycznie podana na ciepło z lodami waniliowymi i bitą śmietaną. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też