Dynia marynowana z przepisu babci. Zapełnij nią swoją spiżarkę

Dynia marynowana
Źródło: GettyImages

Składniki

Dynia marynowana

  • 1 sztuka Dynia
  • 0.75 Szklanka Ocet spirytusowy 10%
  • 6 łyżeczek Miód
  • 2.5 szklanek Woda
  • 1 łyżeczka Sól
  • Goździki

Przygotowanie

  1. 1

    Dynię dokładnie umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Każdą część obierz ze skóry, usuń miąższ wraz z gniazdami nasiennymi i pokrój w kostkę o boku ok. 1 cm. 

  2. 2

    Do garnka wlej wodę i doprowadź do wrzenia. Po zagotowaniu dodaj pokrojoną w kostkę dynię i gotuj przez 5 minut. 

  3. 3

    Po tym czasie odcedź dynię łyżką cedzakową, a wodę pozostałą z gotowania pozostaw do ostygnięcia.

  4. 4

    Kostki dyni ułóż ciasno w wyparzonych słoikach.

  5. 5

    Do garnka z wodą pozostałą po gotowaniu dyni dodaj ocet, miód, sól, cynamon oraz goździki. Całość zagotuj, a następnie ciepłą zalewę wlej do słoików z kawałkami dyni i szczelnie je zakręć.

  6. 6

    W garnku o dużej średnicy połóż na dnie pieluchę tetrową lub bawełnianą ściereczkę. Następnie nalej do niego wodę i zagotuj ją. Gdy woda zacznie wrzeć, w garnku umieść słoiki, tak, aby została między nimi przestrzeń. Woda powinna sięgać do ok. 2/3 wysokości słojów.

  7. 7

    Dynia marynowana powinna się pasteryzować przez 15 minut od momentu zagotowania wody. Po tym czasie należy wyciągnąć słoiki i ułożyć je na ściereczce dnem do góry. W takiej pozycji wyrób pozostaw do całkowitego wystudzenia. Kiedy słoiki z dynią marynowaną staną się chłodne, to znak, że smakołyk jest gotowy i nadaje się do przechowywania.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też