Dynia marynowana z przepisu babci. Zapełnij nią swoją spiżarkę
Dynia marynowana to jeden z przetworów, które warto mieć w swojej spiżarni. Można ją podawać na wiele różnorodnych sposobów. Sprawdzi się zarówno jako smakowita przekąska, dodatek do sałatek, jak i dań głównych. Dynia marynowana to także receptura, którą z łatwością przygotują osoby, które wcześniej nie miały sposobności samodzielnego marynowania domowych wyrobów. W zaledwie godzinę można się zaopatrzyć w ten domowy przetwór, którego smakiem można cieszyć się przez cały następny rok.
Składniki
Dynia marynowana
- 1 sztuka Dynia
- 0.75 Szklanka Ocet spirytusowy 10%
- 6 łyżeczek Miód
- 2.5 szklanek Woda
- 1 łyżeczka Sól
- Goździki
Przygotowanie
- 1
Dynię dokładnie umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Każdą część obierz ze skóry, usuń miąższ wraz z gniazdami nasiennymi i pokrój w kostkę o boku ok. 1 cm.
- 2
Do garnka wlej wodę i doprowadź do wrzenia. Po zagotowaniu dodaj pokrojoną w kostkę dynię i gotuj przez 5 minut.
- 3
Po tym czasie odcedź dynię łyżką cedzakową, a wodę pozostałą z gotowania pozostaw do ostygnięcia.
- 4
Kostki dyni ułóż ciasno w wyparzonych słoikach.
- 5
Do garnka z wodą pozostałą po gotowaniu dyni dodaj ocet, miód, sól, cynamon oraz goździki. Całość zagotuj, a następnie ciepłą zalewę wlej do słoików z kawałkami dyni i szczelnie je zakręć.
- 6
W garnku o dużej średnicy połóż na dnie pieluchę tetrową lub bawełnianą ściereczkę. Następnie nalej do niego wodę i zagotuj ją. Gdy woda zacznie wrzeć, w garnku umieść słoiki, tak, aby została między nimi przestrzeń. Woda powinna sięgać do ok. 2/3 wysokości słojów.
- 7
Dynia marynowana powinna się pasteryzować przez 15 minut od momentu zagotowania wody. Po tym czasie należy wyciągnąć słoiki i ułożyć je na ściereczce dnem do góry. W takiej pozycji wyrób pozostaw do całkowitego wystudzenia. Kiedy słoiki z dynią marynowaną staną się chłodne, to znak, że smakołyk jest gotowy i nadaje się do przechowywania.
Zobacz także:
Przepis na dynię marynowaną cieszy się w ostatnich latach coraz większą popularnością. Wszystko to za sprawą przybywających do Polski trendów zza oceanu. Nie jest tajemnicą, że Amerykanie uwielbiają tę roślinę i przygotowują z niej wiele oryginalnych potraw, rozpoczynając od niezwykle popularnej dyniowej kawy, tzw. pumpkin spice latte, poprzez zupy oraz główne dania, kończąc z kolei na smakowitych deserach. Wśród tych potraw nie może zabraknąć także dyni marynowanej, której smak oraz łatwość przygotowania sprawiają, że wiele osób z chęcią sięga po tę recepturę. Przepis na dynię marynowaną nie jest skomplikowany, a smak wyrobu oraz możliwości jego wykorzystania sprawiają, że jest to niezwykle atrakcyjna formuła, którą warto mieć w zanadrzu.
Zobacz także: Oryginalny przepis na kompot z dyni. Idealny na chłodne wieczory
Dynia marynowana — do czego można ją wykorzystać?
Przepyszna dynia marynowana to przysmak, który z łatwością można wykorzystać w swoim menu. Jej charakterystyczny, słodko-kwaśny smak sprawia, że wyrób znakomicie komponuje się jako dodatek do dań głównych, zwłaszcza podany do mięs. Z tego względu dynię marynowaną polecamy zestawić z piersią z kurczaka, bądź ulubionym schabem. Poza mięsem domową dynię marynowaną można podawać razem z serami. To połączenie, którego długo nie da się zapomnieć. Innym pomysłem jest wykorzystanie tego wyrobu jako jeden z elementów sałatki lub położenie na świątecznym stole, wraz z innymi marynowanymi specjałami, np. grzybkami lub korniszonami.
Jak urozmaicić podstawowy przepis na dynię marynowaną?
Aby dynia marynowana smakowała wyśmienicie, należy pamiętać o wzbogaceniu jej w odpowiednią mieszankę przypraw. Doskonale pasować będą goździki, anyż, ziele angielskie, estragon oraz cynamon. Każdy z tych dodatków świetnie sprawdzi się w połączeniu z dynią marynowaną. Warto spośród nich wybrać swoje ulubione dodatki, aby przetwór ten jak najlepiej pasował do gustów spożywających go osób. Również dodatek miodu do poniższej receptury jest opcjonalny — osoby, które chciałyby przygotować tę przekąskę w wersji wegańskiej, mogą zastąpić go dodatkiem cukru.