Sałatka makaronowa bez mięsa — przepis gotowy już w 5 krokach

Sałatka makaronowa
Źródło: GettyImages

Składniki

Sałatka makaronowa

  • 160 g Ser żółty
  • 200 g Makaron
  • 100 g Ogórek zielony
  • 3 łyżki Sok z cytryny
  • 100 g Czarne oliwki
  • 4 łyżki Oliwa z oliwek
  • 200 g Kukurydza konserwowa
  • 200 g Pomidory koktajlowe
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją zawartą na opakowaniu, odcedź pastę na durszlaku i pozostaw do wystudzenia. 

  2. 2

    Ogórka oraz pomidory umyj, a następnie pokrój je w plasterki. 

  3. 3

    Kukurydzę odsącz z zalewy.

  4. 4

    Ser żółty pokrój w kostkę. 

  5. 5

    Kukurydzę, pomidory, ogórka, oliwki, ser żółty oraz makaron umieść w misce, następnie wlej oliwę z oliwek oraz sok z cytryny i całość starannie wymieszaj. Sałatkę makaronową dopraw do smaku solą oraz czarnym pieprzem mielonym. Gotową specjał przechowuj w lodówce. Sałatka makaronowa wspaniale sprawdzi się jako samodzielny posiłek, ale i dodatek do dania głównego, czy poczęstunek serwowany podczas spotkania przy wspólnym stole.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też