Kapitalne ciasto czekoladowe z mascarpone, które zachwyci Twoich gości

Ciasto czekoladowe z mascarpone
Źródło: GettyImages

Składniki

Ciasto czekoladowe z mascarpone

  • 400 g Serek mascarpone
  • 4 sztuki Jajko
  • 3.75 szklanek Mąka pszenna
  • 1 opakowanie Śmietan-fix
  • 200 ml Śmietanka 36%
  • 2 szklanek Cukier
  • 4 łyżki Kakao
  • 0.33 Szklanka Cukier puder
  • 100 g Polewa czekolada
  • 3 łyżki Konfitura porzeczkowa
  • 2 szklanek Mleko
  • 1 szklanki Olej rzepakowy
  • 2 łyżeczki Cukier wanilinowy
  • 2 łyżeczki Soda oczyszczona
  • 2 łyżki powidła śliwkowe

Przygotowanie

  1. 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C.

  2. 2

    W dużej misce umieść mąkę pszenną, sodę oczyszczoną, mleko, jajka, powidła śliwkowe, kakao, cukier, cukier wanilinowy, a następnie starannie wymieszaj składniki, posługując się mikserem lub łyżką stołową.

  3. 3

    Foremkę wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia, a następnie wlej do niej przygotowane ciasto.

  4. 4

    Ciasto czekoladowe włóż do nagrzanego piekarnika i piecz je przez ok. 50 minut do tzw. suchego patyczka, czyli chwili, w której wbity w ciasto patyczek nie oblepi się surową masą.

  5. 5

    Schłodzoną śmietankę ubijaj z dodatkiem śmietan fix’u oraz cukru pudru do chwili otrzymania gęstego kremu, następnie dodaj serek mascarpone i delikatnie wymieszaj. Możesz wykonać tę czynność, korzystając z miksera lub trzepaczki.

  6. 6

    Gdy ciasto czekoladowe całkowicie wystygnie przekrój je wzdłuż na 2 części. Dolny blat posmaruj konfiturą z borówek, a następnie rozprowadź równomiernie masę z serka mascarpone. Krem przykryj drugą częścią ciasta. 

  7. 7

    Ciasto czekoladowe z mascarpone udekoruj przygotowaną polewą. Warto także przyozdobić wierzch wypieku świeżymi owocami.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też