Lody domowe z mascarpone – aksamitne w smaku. Dzieci je pokochają

Lody domowe
Źródło: GettyImages

Składniki

Składniki na lody z mascarpone

  • 250 g Serek mascarpone
  • 250 g Śmietanka 30%
  • 150 g Słodzone mleko skondensowane

Przygotowanie

  1. 1

    Do miski wkładamy serek mascarpone, schłodzone mleko skondensowane i miksujemy na niskich obrotach. Schłodzoną w zamrażalce śmietankę ubijamy mikserem na najwyższych obrotach w wysokim naczyniu, dopóki będzie bardzo gęsta. Trzeba zachować szczególną czujność, żeby śmietanka się nie zważyła i nie rozwarstwiła. Krem z serka i skondensowanego mleka i bitą śmietanę delikatnie mieszamy na jednolitą masę, ale nie za długo, żeby lody domowe nie straciły puszystości.

  2. 2

    Masę przekładamy na pojemniczka – może być pudełko po zjedzonych lodach lub szklane naczynie typu keksówka z przykryciem i wstawiamy do zamrażarki, jedząc je, kiedy najdzie nas ochota. Żeby lody się zmroziły zazwyczaj wystarczy 6 godzin. Z czasem lody z mascarpone mogą porządnie stwardnieć. W takim przypadku zanim je nałożymy, trzeba będzie chwilę odczekać, żeby zmiękły.

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też