Babka budyniowa — puszysty wypiek, który zrobisz z kilku składników

Babka budyniowa
Źródło: GettyImages

Składniki

Babka budyniowa

  • 2 łyżeczki Proszek do pieczenia
  • 4 sztuki Jajko
  • 200 g Śmietanka 30%
  • 2 opakowania Budyń śmietankowy bez cukru
  • 170 g Mąka pszenna
  • 100 g Cukier

Przygotowanie

  1. 1

    Oddziel białka od żółtek i umieść je  w osobnych naczyniach. 

  2. 2

    Białka ubij za pomocą miksera na sztywną pianę, a następnie zacznij powoli wsypywać cukier, cały czas kontynuując ubijanie składników. Gdy otrzymana masa stanie się puszysta i błyszcząca, dodaj żółtka i miksuj całość przez następne 3 minuty.

  3. 3

    Mąkę pszenną, 2 opakowania budyni śmietankowych bez cukru oraz proszek do pieczenia starannie ze sobą wymieszaj, a następnie przesiej je przez sitko i dodaj do masy jajecznej. Wlej do niej również śmietankę i wymieszaj całość za pomocą łyżki stołowej. 

  4. 4

    Formę na babkę budyniową wysmaruj starannie olejem, posyp mąką pszenną, a następnie wlej do niej przygotowane ciasto.

  5. 5

    Babkę budyniową włóż do nagrzanego piekarnika na 40 minut. Po upływie wskazanego czasu uchyl delikatnie jego drzwiczki i pozostaw ciasto do przestygnięcia. Po ok. 15 minutach babka budyniowa jest gotowa do wyciągnięcia. 

  6. 6

    Gdy puszyste ciasto całkowicie przestygnie, wyciągnij je ostrożnie z formy, a następnie wierzch wypieku oprósz obficie cukrem pudrem. 

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też