Delikatny pieczony ser na imprezy

Ser pieczony
Źródło: Getty Images

Składniki

Składniki na ser pieczony

  • 1 sztuka Ser camembert
  • 1 gałązka Świeży tymianek
  • 3 ząbki Czosnek
  • 1 łyżeczka Oliwa z oliwek
  • 1 Szczypta Sól morska
  • 2 łyżki Żurawina do mięs i serów
  • 0.5 Sztuka Bagietka
  • 6 sztuk Oliwki
  • 1 garść Orzechy włoskie

Przygotowanie

  1. 1

    Idealny do zapiekania jest ser camembert lub ser brie. Dzięki podgrzaniu w piekarniku lub na grillu staje się lejący w środku, dzięki czemu nabiera bardzo interesującego smaku. Przepisów na ser pieczony może być kilka. Najprostszy to położenie sera w folii aluminiowej na grillu lub w piekarniku i odczekanie aż zacznie się robić bardziej pękaty. Po tym czasie można go wyjąć, przeciąć na pół i serować na talerzyku z dżemem z żurawin, borówek lub dżemem figowym i kromką świeżej bagietki.

  2. 2

    Drugi sposób to wersja mniej słodka, a bardziej wytrawna. Wybieramy ser camembert w drewnianym opakowaniu. Wyjmujemy go z tworzywa, w które jest owinięty i z przekładamy do drewnianego okrągłego opakowania. Kroimy ser w kratkę, umieszczając w nacięciach plasterki zrobione z wcześniej obranych i pokrojonych ząbków czosnku. Posypujemy tymiankiem i solą morską, skrapiamy oliwą.

  3. 3

    Tak przygotowany ser umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni i pieczemy przez kwadrans.

  4. 4

    Zapieczony w ten sposób ser możemy ułożyć na środku talerza, a wokół niego położyć dodatki – orzechy, oliwki, pokrojoną bagietkę.

    Przeczytaj także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też