Sernik na zimno z mascarpone zawsze się udaje. Przepis jest łatwy

Sernik na zimno z mascarpone
Źródło: GettyImages

Składniki

Sernik na zimno z mascarpone

  • 300 ml Wrzątek
  • 700 g Maliny
  • 800 g Serek homogenizowany
  • 250 g Serek mascarpone
  • 1 sztuka Galaretka malinowa
  • 60 g Biszkopty
  • 2 sztuki Galaretka cytrynowa

Przygotowanie

  1. 1

    Tortownicę o średnicy ok. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Rozpocznij od dna foremki, a następnie przytnij odpowiednio papier, aby pokryć również jej boki. Aby papier do pieczenia dobrze przyległ do foremki, posmaruj ją wpierw odrobiną tłuszczu — najlepiej masłem lub margaryną.

  2. 2

    Dno tortownicy wypełnij biszkoptami. Układaj je obok siebie, zachowując jak najmniejsze odstępy. 

  3. 3

    Galaretki cytrynowe wsyp do miski, a następnie wlej 300 ml wrzątku. Mieszaj je energicznie do chwili całkowitego rozpuszczenia żelatyny. 

  4. 4

    W czystej misce wymieszaj ze sobą serki homogenizowane, mascarpone oraz przestudzoną galaretkę. Można wykonać tę czynność mikserem, ale równie dobrze sprawdzi się rózga kuchenna. Gdy masa serowa zacznie tężeć, a swoją konsystencją przypominać budyń, przelej ją do tortownicy wyłożonej biszkoptami, i wygładź wierzch ciasta.

  5. 5

    Sernik na zimno z mascarpone umieść w lodówce.

  6. 6

    Maliny umyj delikatnie i osusz.

  7. 7

    Gdy sernik na zimno z mascarpone stężeje, na jego wierzchu ułóż umyte maliny i ponownie włóż do lodówki.

  8. 8

    Galaretkę malinową wsyp do miseczki, a następnie dodaj 400 ml wrzątku i dokładnie wymieszaj składniki. Gdy żelatyna całkowicie się rozpuści odstaw ją do przestygnięcia. W chwili, w której żelatyna zacznie tężeć, wylej ją na masę serową i ponownie włóż do lodówki. 

     

    Sernik na zimno z mascarpone należy schładzać przed podaniem przez co najmniej 3 godziny. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też