Sernik na zimno z mascarpone zawsze się udaje. Przepis jest łatwy
Sernik na zimno z mascarpone to dziecinnie prosty w wykonaniu przepis, który można przyrządzić bez wykorzystania piekarnika, miksera, czy innych specjalistycznych sprzętów kuchennych. Łakoć ten warto wykonać w formie tortu, dzięki czemu idealnie sprawdzi się podczas imprez urodzinowych, jak i innych uroczystych przyjęć. Sernik na zimno z mascarpone z uwagi na łatwy sposób przygotowania jest również bardzo często przyrządzany, gdy domownicy wykazują chęć na przysłowiowe „małe co nieco”. Zobacz, jak go zrobić.
Składniki
Sernik na zimno z mascarpone
- 300 ml Wrzątek
- 700 g Maliny
- 800 g Serek homogenizowany
- 250 g Serek mascarpone
- 1 sztuka Galaretka malinowa
- 60 g Biszkopty
- 2 sztuki Galaretka cytrynowa
Przygotowanie
- 1
Tortownicę o średnicy ok. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Rozpocznij od dna foremki, a następnie przytnij odpowiednio papier, aby pokryć również jej boki. Aby papier do pieczenia dobrze przyległ do foremki, posmaruj ją wpierw odrobiną tłuszczu — najlepiej masłem lub margaryną.
- 2
Dno tortownicy wypełnij biszkoptami. Układaj je obok siebie, zachowując jak najmniejsze odstępy.
- 3
Galaretki cytrynowe wsyp do miski, a następnie wlej 300 ml wrzątku. Mieszaj je energicznie do chwili całkowitego rozpuszczenia żelatyny.
- 4
W czystej misce wymieszaj ze sobą serki homogenizowane, mascarpone oraz przestudzoną galaretkę. Można wykonać tę czynność mikserem, ale równie dobrze sprawdzi się rózga kuchenna. Gdy masa serowa zacznie tężeć, a swoją konsystencją przypominać budyń, przelej ją do tortownicy wyłożonej biszkoptami, i wygładź wierzch ciasta.
- 5
Sernik na zimno z mascarpone umieść w lodówce.
- 6
Maliny umyj delikatnie i osusz.
- 7
Gdy sernik na zimno z mascarpone stężeje, na jego wierzchu ułóż umyte maliny i ponownie włóż do lodówki.
- 8
Galaretkę malinową wsyp do miseczki, a następnie dodaj 400 ml wrzątku i dokładnie wymieszaj składniki. Gdy żelatyna całkowicie się rozpuści odstaw ją do przestygnięcia. W chwili, w której żelatyna zacznie tężeć, wylej ją na masę serową i ponownie włóż do lodówki.
Sernik na zimno z mascarpone należy schładzać przed podaniem przez co najmniej 3 godziny.
Zobacz także:
Sernik na zimno z mascarpone to prawdziwa gratka dla wszystkich miłośników domowych łakoci, którzy nie lubią spędzać wiele czasu w kuchni. Przepis nie jest skomplikowany, przez co poradzi sobie z nim nawet amator pichcenia. Konsystencja deseru jest niezwykle kremowa i delikatna, a dodatek zanurzonych w galaretce owoców sprawia, że smakołyk staje się jeszcze bardziej orzeźwiający. Gwarantujemy, że gdy raz przyrządzisz sernik na zimno z mascarpone, wielokrotnie powrócisz do tej receptury. To sposób na niezawodny łakoć, który znika z talerzy w mgnieniu oka.
Zobacz także: Najsmaczniejsze i proste ciasto bez pieczenia — arbuzowy sernik na zimno
Jak przygotować sernik na zimno z mascarpone? Porady i wskazówki
Sernik na zimno z mascarpone to przepis niezwykle prosty, jednak niektóre etapy przygotowania wymagają szczególnej uwagi. Niebywale istotny jest odpowiedni moment łączenia poszczególnych składników. Zarówno masa serowa, jak i galaretka malinowa powinny być tężejące w chwili wlewania ich do foremki. W innym przypadku sernik z mascarpone może się rozwarstwić, tracąc swoją apetyczną postać.
Sernik na zimno z mascarpone może zostać przyrządzony z dodatkiem różnorodnych owoców. Mogą być to zaproponowane w recepturze maliny, ale także borówki, banany, winogrona, jeżyny, czy truskawki. Dobieraj je na podstawie preferencji smakowych najbliższych osób. Pamiętaj jednak, że zawarte w kiwi oraz ananasie enzymy mogą uniemożliwić ścięcie galaretki. Z tego względu należy ich unikać, przygotowując przepis na sernik na zimno z mascarpone.