Kompot z winogron, zdrowy i domowy napój idealny na upały oraz zimowe wieczory
Kompot z winogron to idealne rozwiązanie dla osób, które cenią sobie zdrowe żywienie oraz domowe przetwory. Kompot jest tani i prosty w przygotowaniu. Zobacz, jak zrobić kompot z winogron, który można wypić od razu po przygotowaniu. Podpowiadamy, jak zrobić kompot winogronowy w słoiku, który będzie idealnym dopełnieniem zimowego obiadu.
Składniki
Kompot z winogron przepis
- 2 kg Winogrona ciemne
- 3 litry Woda
- 2 łyżki Cukier
- 2 łyżeczki Sok z cytryny
Przygotowanie
- 1
Winogrona umyj w zimnej wodzie, przełóż na sito. Oderwij owoce od łodygi. Wsyp przygotowane owoce do garnka.
- 2
Winogrona zalej wodą, dodaj cukier. Gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.
- 3
Trzy minuty po zagotowaniu kompotu z winogron dodaj sok z cytryny.
- 4
Kompot przestudź i przelej do dzbanka.
Zobacz także:
- 3-składnikowy przepis na kompot z rabarbaru. Idealny sposób na pierwsze nowalijki
- Babciny kompot z truskawek zrobisz w 15 minut. Poznaj tradycyjny przepis na kultowy napój owocowy
- Najlepszy kompot z suszu – przepis babci
Z jakich winogron zrobić kompot?
Kompot można zrobić z każdego rodzaju winogron. Najlepiej jednak w tej roli sprawdzają się winogrona ze szczepu Medea, Agat Doński oraz Leon Millot. Niezależnie od tego, po jaką odmianę winogron sięgniesz, zadbaj o to, aby owoce były dojrzałe i zdrowe, bez oznak pleśni czy wstępnego rozkładu. Owoce umyj w zimnej wodzie, w czasie odrywania poszczególnych ziarenek zwracaj uwagę na kondycje owoców.
Jak zrobić kompot z winogron na zimę?
Kompot z winogron w słoiki to dobre rozwiązanie dla osób, które lubią robić przetwory, mają dostęp do większej ilości owoców oraz miejsce do przechowywania przygotowanych przetworów. Przygotowanie kompotu z winogron na zimę jest bardzo proste, ale należy się trzymać pewnych zasad. Po pierwsze zadbaj o odpowiednie proporcje składników. Do przygotowania 4 słoików o pojemności 1 litr potrzebujesz 2,5 kilograma owoców, 1,5 litra wody i 400 g cukru. Jeśli chcesz przygotować większą ilość słoików, proporcjonalnie zwiększaj ilość poszczególnych składników. Jak przygotować kompot na zimę? Owoce umyj w zimnej wodzie, oddziel owoce od łodygi (wyrzuć uszkodzone, stare i zepsute owoce). Słoiki oraz nakrętki umyj w ciepłej wodzie, przelej wrzątkiem i wysusz. Przygotowane owoce rozdziel między słoiki, zasyp cukrem i zalej wodą. Tak przygotowane słoiki zakręć i poddaj pasteryzacji.
Jak pasteryzować kompot z winogron?
Kompot z winogron można pasteryzować na dwa sposoby. Na mokro lub na sucho. Pasteryzacja na mokro: Przygotuj garnek, w którym zmieszczą się wszystkie słoiki (słoiki muszą stać luźno) lub podziel pasteryzację na 2. Na dno garnka włóż bawełnianą ściereczkę, na nią połóż przygotowane słoiki i zalej je ciepłą wodą do ¾ wysokości. Podpal gaz i gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Po tym czasie wyjmij słoiki i ułóż je nakrętką do dołu, a gdy wystygną odstaw w ciemne i chłodne miejsce. Pasteryzacja na sucho: Na blaszkę włóż przygotowane słoiki. Nagrzej piekarnik do 120 stopni. Wygrzewaj kompot przez 30 minut od momentu, gdy piekarnik osiągnie wyznaczoną temperaturę. Wyjmij słoiki, wystudź i odstaw w ciemne miejsce.
Dlaczego warto jeść winogrona?
Winogrona to bogactwo witamin i minerałów. Najwięcej składników odżywczych jest w świeżych owocach. W tych małych ziarenkach znajdziemy witaminy z grupy B, a także witaminy C, A, E i K. winogrona to bogactwo minerałów takich jak wapń, żelazo, magnez, miedź, mangan, chrom, fosfor, potas, sód, cynk, selen i fluor. W skórce winogron występuje resweratrol, który wykazuje się działaniem antynowotworowym. Regularne spożycie winogron poprawia jędrność i wygląd skóry. Ciemne winogrona chronią przed schorzeniami serca. Winogrona pomagają oczyścić organizm z toksyn. Podwyższają poziom dobrego cholesterolu HDL, więc chronią przed miażdżycą.