Najnowszy hit internetu! Przepis na czerwone latte zawładnął mediami społecznościowymi

Buraczane latte
Źródło: Shutterstock/Lazhko Svetlana

Składniki

Buraczane latte

  • 1 sztuka Buraki
  • 1 szklanki Woda kokosowa
  • 0.25 Szklanka Migdały
  • 0.5 Łyżeczka Mielony cynamon

Przygotowanie

  1. 1

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 st. C.

  2. 2

    Owiń buraka w kawałek folii aluminiowej, a gdy piekarnik się nagrzeje, włóż do niego warzywo i piecz przez ok. 30 minut. W tym czasie burak powinien zmięknąć. Przed wyjęciem z kuchenki sprawdź, czy warzywo jest gotowe, wbijając w środek widelec.

  3. 3

    Do naczynia lub kielicha blendera dodaj migdały wraz z wodą kokosową. Zblenduj komponenty, by utworzyć napój roślinny. Następnie z uzyskanego mleka odlej 0,5 szklanki i odłóż na później. Płyn przyda się w dalszej części przepisu. 

  4. 4

    Do pozostałego w naczyniu mleka migdałowego dodaj mielony cynamon wraz z miękkim burakiem. To także moment na dodanie słodzidła, np. syropu klonowego lub miodu. Całość zblenduj i przecedź przez sitko.

  5. 5

    Na koniec odlane mleko migdałowe spień, posługując się ręcznym spieniaczem lub miksując płyn mikserem ustawionym na duże obroty. 

  6. 6

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też