Najnowszy hit internetu! Przepis na czerwone latte zawładnął mediami społecznościowymi
Czerwone latte to najnowszy hit, który obiega cały internet. Napój z wyjątkowym dodatkiem nie tylko prezentuje się efektownie. Jego smak jest zniewalający! Poza tym latte z burakiem wykazuje dobroczynne, detoksykujące działanie. Jeśli jeszcze nie próbowałeś, koniecznie wykonaj buraczane latte i zaskocz bliskich wyjątkowym napojem. Zapewniamy — specjał w takiej odsłonie zasmakuje nawet najbardziej wymagającym koneserom.
Składniki
Buraczane latte
- 1 sztuka Buraki
- 1 szklanki Woda kokosowa
- 0.25 Szklanka Migdały
- 0.5 Łyżeczka Mielony cynamon
Przygotowanie
- 1
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 st. C.
- 2
Owiń buraka w kawałek folii aluminiowej, a gdy piekarnik się nagrzeje, włóż do niego warzywo i piecz przez ok. 30 minut. W tym czasie burak powinien zmięknąć. Przed wyjęciem z kuchenki sprawdź, czy warzywo jest gotowe, wbijając w środek widelec.
- 3
Do naczynia lub kielicha blendera dodaj migdały wraz z wodą kokosową. Zblenduj komponenty, by utworzyć napój roślinny. Następnie z uzyskanego mleka odlej 0,5 szklanki i odłóż na później. Płyn przyda się w dalszej części przepisu.
- 4
Do pozostałego w naczyniu mleka migdałowego dodaj mielony cynamon wraz z miękkim burakiem. To także moment na dodanie słodzidła, np. syropu klonowego lub miodu. Całość zblenduj i przecedź przez sitko.
- 5
Na koniec odlane mleko migdałowe spień, posługując się ręcznym spieniaczem lub miksując płyn mikserem ustawionym na duże obroty.
- 6
Buraczane latte wlej do wysokiej szklanki, na wierzch dodaj spienione mleko i serwuj niezwłocznie po przygotowaniu.
Zobacz także:
Latte z burakiem to tak naprawdę napój wykonany na bazie buraka (soku bądź pieczonego lub mielonego buraka czerwonego), migdałów, wody kokosowej oraz cynamonu mielonego. Jako że specjał stał się już viralem, a jego zdjęcia obiegają całe media społecznościowe, receptura doczekała się kilku modyfikacji. Chociaż w oryginalnej wersji różowy eliksir nie zawiera dodatku kawy, wielbiciele “napoju bogów” dodają do przepisu filiżankę espresso, inni zaś bezkofeinową inkę. Kolejnym dodatkiem są słodzidła — czerwone latte wedle upodobania można dosłodzić erytrytolem, syropem klonowym albo miodem. Przed zastosowaniem wspomnianych komponentów polecamy jednak skosztować, czy smak detoksykującego trunku wymaga ulepszeń.
Buraczane latte — jakie ma właściwości?
Jeżeli szukasz napoju, który poprawi twoje samopoczucie i wpłynie pozytywnie na codzienne funkcjonowanie, przepis na czerwone latte okaże się strzałem w dziesiątkę! Chociaż specjał nie zawiera dodatku kawy, a więc nie dostarcza kofeiny, i tak dodaje energii. Chcąc cieszyć się naturalnym pobudzeniem, bez negatywnych konsekwencji, jak np. niepokój czy drżenie rąk, występujące niekiedy po spożyciu zbyt dużej ilości tradycyjnej kawy, wykonaj latte z burakiem. Różowy trunek to samo zdrowie — buraki dodają energii i odtruwają organizm, z kolei za nawodnienie odpowiada woda kokosowa.
Zobacz także: Aromatyczne Marocchino to ulubiona kawa Włochów. Możesz ją mieć na wyciągnięcie ręki
Czerwone latte wykazuje zbawienne działanie na pracę organizmu. Poprawia krążenie krwi i przyspiesza metabolizm. Poza tym buraczany specjał oczyszcza krew z toksyn, spowalnia procesy starzenia organizmu, minimalizuje ryzyko udaru, zawału serca i miażdżycy, a także wspiera układ immunologiczny, czyli wzmacnia odporność. Pity regularnie zapobiega anemii i wykazuje pozytywne działanie na kondycję paznokci, włosów oraz skóry.
Mamy też dobrą wiadomość dla osób dbających o zgrabną sylwetkę. Latte z burakiem jest niskokaloryczne, syci, a dzięki wysokiej zawartości błonnika hamuje apetyt, pozwalając na kontrolowanie ilości spożywanych przekąsek, zwłaszcza tych słodkich.
Jak udekorować latte z buraka?
Czerwone latte ze spienionym mlekiem prezentuje się fenomenalnie bez zbędnych dodatków, jednak dla poszukujących ciekawych propozycji mamy pewną propozycję. Buraczane latte polecamy udekorować jadalnymi płatkami róży (suszonymi), a w ciepłe dni serwować eliksir z kostkami lodu.