Kremówka
Kremówka to ciasta, z których słyną Wadowice. Deser należał do ulubionego przysmaku papieża Jana Pawła II, stąd też ciasto zyskało dodatkowego prestiżu. Dwa blaty ciasta francuskiego, oddzielone masą budyniową i kremową to istne arcydzieło, które możesz przygotować samodzielnie, na dowolną okazję.
Składniki
- 380 g Ciasto francuskie
- Cukier puder
Nadzienie budyniowe
- 3 szklanek Mleko
- 0.5 Szklanka Cukier puder
- 2 opakowania Budyń śmietankowy
- 150 g Maslo
Nadzienie kremowe
- 0.5 Szklanka Cukier puder
- 400 g Śmietana kremówka 30 %
- 0.25 Szklanka Wrzątek
- 2 łyżeczki Żelatyna
Przygotowanie
- 1
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 st. C. Następnie przygotuj dwie formy na ciasto o wymiarach 25 × 27 cm i wyłóż je papierem do pieczenia.
- 2
Ciasto francuskie podziel na dwie części i delikatnie nakłuj je ząbkami widelca. Podzielone płaty ciasta połóż na blaszkach i piecz przez ok. 25 minut. Po 10 minutach ponownie nakłuj ciasto widelcem, żeby odrobinę opadło.
- 3
Do garnka wlej 1 szklankę mleka, a kiedy zacznie się gotować, połącz go z budyniem, wymieszanym z 2 pozostałymi szklankami mleka oraz cukrem pudrem. Gdy budyń stanie się gęsty, wyłącz palnik i odstaw masę do ostudzenia.
- 4
Wyciągnij masło z lodówki. Kiedy zmięknie, miksuj je na gładką masę, po czym dodaj do niej chłodną masę budyniową i dokładnie wymieszaj.
- 5
Gotowy budyń połóż na pierwszym blacie upieczonego ciasta francuskiego.
- 6
Przygotuj kremowe nadzienie. W tym celu ubij śmietanę z cukrem. Kiedy masa stanie się sztywna, dodaj do niej żelatynę rozpuszczoną w wodzie (mieszanka powinna być przestudzona). Całość zmiksuj i wyłóż na warstwę budyniu.
- 7
Na masę kremową połóż drugi blat ciasta francuskiego i włóż placek do lodówki, żeby się schłodził. Przed podaniem kremówki wierzch posyp obficie cukrem pudrem.
Wypróbuj także przepis na napoleonkę.
Kremówka to lubiane ciasto, które w zależności od regionu czy państwa znane jest pod inną nazwą. W Polsce przez niektórych określana jest mianem napoleonki, jednak to tak naprawdę dwa różne desery. Kremówka składa się z dwóch różnych mas — budyniowej i kremowej, na bazie śmietany kremówki. Nadzienie deseru oddzielają blaty ciasta francuskiego, którym słodka przekąska zawdzięcza nieco chrupkości.
Historia kremówki
Niektóre źródła podają, że przepis na kremówkę powstał dzięki inspiracji francuskim deserem o nazwie mille-feuille, wymyślonym przez François Pierre de la Varenne w XVII w. W Polsce kremówka stała się jeszcze bardziej lubiana, za sprawą papieża Jana Pawła II, który podczas ostatnich odwiedzin rodzinnego miasta — Wadowic — w czerwcu 1999 r. opowiedział wiernym anegdotkę, z lat młodości, kiedy to wybrzmiały słynne słowa: “Po maturze chodziliśmy na kremówki. Żeśmy to wszystko wytrzymali, te kremówki po maturze”. Podobno Karol Wojtyła wygrywał konkursy, polegające na zjedzeniu jak największej ilości ciastek z kremem.
Jak zrobić kremówkę? Przepis
Chociaż niektórym może się wydawać, że przepis na kremówkę jest skomplikowany, nie jest to do końca prawdą. Wystarczy bacznie śledzić przepis, dobrać odpowiednie proporcje składników i wygospodarować odrobinę czasu. Przygotowanie pysznej kremówki wymaga cierpliwości. Pierwszy etap, który kończy się na złożeniu ciasta w całość zajmie ok. 90 minut. Następnie kremówkę należy umieścić w lodówce i pozostawić do schłodzenia. To ważny element, o którym warto pamiętać. Schłodzona kremówka nie tylko lepiej smakuje, ale jest również łatwiejsza do krojenia.