Kremówka

Kremówka
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 380 g Ciasto francuskie
  • Cukier puder

Nadzienie budyniowe

  • 3 szklanek Mleko
  • 0.5 Szklanka Cukier puder
  • 2 opakowania Budyń śmietankowy
  • 150 g Maslo

Nadzienie kremowe

  • 0.5 Szklanka Cukier puder
  • 400 g Śmietana kremówka 30 %
  • 0.25 Szklanka Wrzątek
  • 2 łyżeczki Żelatyna

Przygotowanie

  1. 1

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 st. C. Następnie przygotuj dwie formy na ciasto o wymiarach 25 × 27 cm i wyłóż je papierem do pieczenia.

  2. 2

    Ciasto francuskie podziel na dwie części i delikatnie nakłuj je ząbkami widelca. Podzielone płaty ciasta połóż na blaszkach i piecz przez ok. 25 minut. Po 10 minutach ponownie nakłuj ciasto widelcem, żeby odrobinę opadło.

  3. 3

    Do garnka wlej 1 szklankę mleka, a kiedy zacznie się gotować, połącz go z budyniem, wymieszanym z 2 pozostałymi szklankami mleka oraz cukrem pudrem. Gdy budyń stanie się gęsty, wyłącz palnik i odstaw masę do ostudzenia.

  4. 4

    Wyciągnij masło z lodówki. Kiedy zmięknie, miksuj je na gładką masę, po czym dodaj do niej chłodną masę budyniową i dokładnie wymieszaj.

  5. 5

    Gotowy budyń połóż na pierwszym blacie upieczonego ciasta francuskiego.

  6. 6

    Przygotuj kremowe nadzienie. W tym celu ubij śmietanę z cukrem. Kiedy masa stanie się sztywna, dodaj do niej żelatynę rozpuszczoną w wodzie (mieszanka powinna być przestudzona). Całość zmiksuj i wyłóż na warstwę budyniu.

  7. 7

    Na masę kremową połóż drugi blat ciasta francuskiego i włóż placek do lodówki, żeby się schłodził. Przed podaniem kremówki wierzch posyp obficie cukrem pudrem.

     

    Wypróbuj także przepis na napoleonkę.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też