Tagliatelle z krewetkami

Tagliatelle z krewetkami
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 400 g Makaron tagliatelle
  • 500 g Krewetki
  • 4 ząbki Czosnek
  • 170 g Oliwki
  • 1 pęczek Cebula dymka
  • 100 ml Wytrawne wino
  • 4 łyżki Oliwa z oliwek
  • 1 szczypta Pieprz
  • 1 szczypta Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Rozmrożone krewetki opłucz w chłodnej wodzie i delikatnie je osusz.

  2. 2

    Pęczek dymki oczyść i pokrój na małe kawałeczki. Czarne oliwki bez pestek przełóż na durszlak i odsącz je z zalewy (jeśli wolisz smak zielonych oliwek, możesz zastąpić nimi te, podane w przepisie). Następnie pokrój je na mniejsze kawałki (nie muszą być bardzo drobne). Tymianek drobno posiekaj.

  3. 3

    Makaron tagliatelle ugotuj w osolonej wodzie według wytycznych, które znajdziesz na etykiecie opakowania. Kiedy pasta się ugotuje, nie wylewaj wody z garnka.

  4. 4

    Pokrojoną dymkę podsmaż na 2 łyżkach oliwy z oliwek. Kiedy się zeszkli, dodaj posiekane oliwki, tymianek i przypraw, używając pieprzu oraz soli. Całość podlej wytrawnym winem i duś pod przykryciem.

  5. 5

    Następnie na patelnię wlej 2 chochle wody pozostawionej po gotowaniu makaronu i całość duś jeszcze przez kilka minut. Zawartość patelni przełóż do większej miski.

  6. 6

    Obrany czosnek posiekaj lub przeciśnij go przez praskę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek, dodaj osuszone krewetki wraz z czosnkiem i smaż przez ok. 3 minuty. Następnie dodaj makaron tagliatelle, dopraw według własnych upodobań i całość dokładnie wymieszaj. Makaron z krewetkami najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu — podawaj go na ciepło.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też