Tagliatelle z krewetkami
Naszła Cię ochota na kuchnię śródziemnomorską? Wypróbuj szybki przepis na tagliatelle z krewetkami i aromatycznym sosem. Na pewno nie pożałujesz!
Składniki
- 400 g Makaron tagliatelle
- 500 g Krewetki
- 4 ząbki Czosnek
- 170 g Oliwki
- 1 pęczek Cebula dymka
- 100 ml Wytrawne wino
- 4 łyżki Oliwa z oliwek
- 1 szczypta Pieprz
- 1 szczypta Sól
Przygotowanie
- 1
Rozmrożone krewetki opłucz w chłodnej wodzie i delikatnie je osusz.
- 2
Pęczek dymki oczyść i pokrój na małe kawałeczki. Czarne oliwki bez pestek przełóż na durszlak i odsącz je z zalewy (jeśli wolisz smak zielonych oliwek, możesz zastąpić nimi te, podane w przepisie). Następnie pokrój je na mniejsze kawałki (nie muszą być bardzo drobne). Tymianek drobno posiekaj.
- 3
Makaron tagliatelle ugotuj w osolonej wodzie według wytycznych, które znajdziesz na etykiecie opakowania. Kiedy pasta się ugotuje, nie wylewaj wody z garnka.
REKLAMA - 4
Pokrojoną dymkę podsmaż na 2 łyżkach oliwy z oliwek. Kiedy się zeszkli, dodaj posiekane oliwki, tymianek i przypraw, używając pieprzu oraz soli. Całość podlej wytrawnym winem i duś pod przykryciem.
- 5
Następnie na patelnię wlej 2 chochle wody pozostawionej po gotowaniu makaronu i całość duś jeszcze przez kilka minut. Zawartość patelni przełóż do większej miski.
- 6
Obrany czosnek posiekaj lub przeciśnij go przez praskę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek, dodaj osuszone krewetki wraz z czosnkiem i smaż przez ok. 3 minuty. Następnie dodaj makaron tagliatelle, dopraw według własnych upodobań i całość dokładnie wymieszaj. Makaron z krewetkami najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu — podawaj go na ciepło.
Zobacz także: