Pasta z prażonych orzechów laskowych

Pasta z prażonych orzechów laskowych
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 0.5 kilogram Nieobrane orzechy laskowe

Przygotowanie

  1. 1

    Orzechy rozsyp na blasze do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 140 st. C na 60 minut.

  2. 2

    Częściowo schłodzone orzechy laskowe zawiń w ręcznik, formując kształt plecaka i intensywnie osusz rękami. Teraz z orzechów łatwiej będzie usunąć skórkę.

  3. 3

    Obrane orzechy wsyp do robota kuchennego i zacznij je rozdrabniać, aż uzyskasz proszek, przypominający mąkę z orzechów laskowych.

  4. 4

    Następnie przetrzyj ścianki miski, używając szpatułki i kontynuuj miksowanie. Powtórz ten proces kilka razy, aż zmielony orzechy zaczną uwalniać olej, a mieszanina zmieni się w gęstą, ale stosunkowo płynną pastę do smarowania.

  5. 5

    Pastę z prażonych orzechów laskowych przełóż do czystego, suchego słoika i dobrze zamknij pokrywką.

     

    Wypróbuj także przepis na domowe masło orzechowe.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też