Łosoś pieczony

 Łosoś pieczony
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 600 g Filet z łososia
  • Pomidory koktajlowe
  • Rozmaryn
  • 1 łyżka Masło klarowane
  • 1 szczypta Przyprawa do ryb
  • 1 szczypta Pieprz
  • 1 szczypta Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 210 st. C i umieść w nim naczynie żaroodporne. Po chwili wyciągnij naczynie, włóż do niego masło klarowane i pozwól mu się rozpłynąć. Rozsmaruj tłuszcz po powierzchni naczynia i odłóż je na bok.

  2. 2

    Umyte filety z łososia osusz i podziel na 3 porcje. Następnie ryby włóż do przygotowanego naczynia żaroodpornego i dopraw pieprzem, solą oraz mieszanką do ryb.

  3. 3

    Przed włożeniem łososia do piekarnika na wierzch połóż kilka gałązek rozmarynu, a między filetami połóż kilka pomidorków koktajlowych, podzielonych na pół.

  4. 4

    Filety z łososia piecz ok. 18 minut. Pieczonego łososia podawaj z pomidorkami koktajlowymi i ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też