Łosoś pieczony
Brak pomysłu na zdrowy obiad? Wypróbuj przepis na pysznego łososia pieczonego. To atrakcyjny posiłek dla całej rodziny, który przygotujesz w mgnieniu oka.
Składniki
- 600 g Filet z łososia
- Pomidory koktajlowe
- Rozmaryn
- 1 łyżka Masło klarowane
- 1 szczypta Przyprawa do ryb
- 1 szczypta Pieprz
- 1 szczypta Sól
Przygotowanie
- 1
Rozgrzej piekarnik do temperatury 210 st. C i umieść w nim naczynie żaroodporne. Po chwili wyciągnij naczynie, włóż do niego masło klarowane i pozwól mu się rozpłynąć. Rozsmaruj tłuszcz po powierzchni naczynia i odłóż je na bok.
- 2
Umyte filety z łososia osusz i podziel na 3 porcje. Następnie ryby włóż do przygotowanego naczynia żaroodpornego i dopraw pieprzem, solą oraz mieszanką do ryb.
- 3
Przed włożeniem łososia do piekarnika na wierzch połóż kilka gałązek rozmarynu, a między filetami połóż kilka pomidorków koktajlowych, podzielonych na pół.
REKLAMA - 4
Filety z łososia piecz ok. 18 minut. Pieczonego łososia podawaj z pomidorkami koktajlowymi i ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami.